Irski praznik v znamenju zelene barve priljubljen po vsem svetu – Dan svetega Patrika

17. marec je Dan svetega Patrika in najve─Źji irski dr┼żavni praznik, ki ga v znamenju zelene barve praznujejo Irci po vsem svetu: v Veliki Britaniji, Kanadi, Zdru┼żenih dr┼żavah, Argentini, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Na ta dan leta 461 naj bi umrl glavni zavetnik Irske, sveti Patrik, ki je na Irsko prinesel kr┼í─Źanstvo. Dan svetega Patrika je bil sprva na Irskem izklju─Źno verski praznik, danes pa poteka predvsem v duhu dobre volje in zabave, saj so ljudje praznik povezali z veselja─Źenjem in hrupnim praznovanjem. Praznik vsako leto obele┼żujejo z ┼żivahnimi paradami in razli─Źnimi praznovanji, ki jih spremlja zelena barva, visoki klobuki, deteljice, tradicionalna irska glasba ter seveda priznano irsko pivo in viski. Najve─Źja parada tradicionalno poteka v New Yorku, kjer se zbere tudi do dva milijona ljudi, v Chicagu vsako leto reko obarvajo v zeleno, z zeleno barvo pa bodo letos osvetlili tudi znamenito Sydneyjsko opero. Zeleno se vsako leto obarva tudi veliko ikonskih svetovnih znamenitosti kot so londonski trg Trafalgar, rimski Kolosej in stolp v Pisi. Dan svetega Patrika postaja vedno bolj priljubljen tudi v Sloveniji in mednarodno, saj na ta dan praznujemo irsko tradicijo in kulturo, praznik pa postaja del evropskega kulturnega izro─Źila.

V manj kot mesecu dni od priljubljenega irskega praznika v ljubljanske Sto┼żice prihaja plesni ┼íov, ki ima svoje korenine na Irskem, ob─Źinstva pa ┼że desetletja osvaja z neverjetno energijo, ┼íarmom in osupljivo plesno spretnostjo in ekstravaganco. Lord of the dance sodi med najbolj obiskane plesne predstave, ki ┼że vrsto let podirajo prodajne rekorde ┼íirom sveta in za seboj pu┼í─Źajo razgrete in navdu┼íene mno┼żice. Keltska plesna pravljica jemlje dih z ekstravagantnimi kostumi in osupljivo spretnostjo, energijo in hitrostjo nastopajo─Źih v podkovanih plesnih ─Źevljih. Irsko tradicijo predstava zdru┼żuje z najnovej┼ío tehnologijo, spektakularnimi svetlobnimi efekti, ple┼ío─Źimi roboti in akrobati, do danes pa si je predstavo ogledalo ┼że ve─Ź kot 100 milijonov ljudi v 67 razli─Źnih dr┼żavah sveta, na vseh kontinentih. Irska plesna pravljica se bo to pomlad odvrtela tudi pred o─Źmi slovenskega ob─Źinstva.
Pristno irsko vzdu┼íje 7. aprila prihaja v Sto┼żice z velikim plesnim spektaklom – Lord of the Dance!

Vstopnice ┼ŻE NA VOLJO na vseh prodajnih mestih Eventim (Petrol / OMV / Big Bang / Po┼íta Slovenije ) in na spletni strani: http://www.eventim.si/si/vstopnice/lord-of-the-dance-ljubljana-dvorana-stozice-1015833/performance.html

You may also like