Intervju: INMATE po nastopu s svetovno znanimi Hatebreed

INMATE_by_TilyenMucik»Nemci so dokaj zadržani. A ko jih prepričaš ti ostanjo zvesti za vedno!«

Skupino INMATE smo ujeli še vso zaspano, po povratku iz Nemčije. Za sabo imajo celodnevno vožnjo in odlične vtise. Inmate so že večkrat nastopili z zvenečimi imeni, z že zvenečimi imeni Dark Tranquility (v Zagrebu), kar štirikrat na Metalcampu, Metalmanii in drugih večjih metal festivalih. Zdaj so svojemu igranju dodali še izkušnjo ogrevanja odra za svetovno znano metal skupino HATEBREED.

PROMUSIC: Kako je izkušnja igranja pred svetovno znano skupino vašega žanra izpolnila vaša pričakovanja?
Mike: V preteklosti smo že imeli priložnost igrati pred bendi takšnega kova, vendar za razliko od njih imajo Hatebreed resnično najbolj divje fene – poleg naših ;). Njihovi nastopi so res nekaj posebnega. Težko je opisati kaj takšnega, morate izkusiti njihov circle pit in potem boste vedeli kaj mislim.
Aleš: Hatebreed so resnično band s pravimi »true« fani. Njihov nastop sem si v preteklosti že dvakrat ogledal in vsakokrat so me impresionirali. Tudi na koncertu v Nemčiji ni bilo nič drugače. Fantje so resnično mojstri nastopanja, publiko držijo na vrhuncu od prve do zadnje minute. Zato je bila priložnost igrati pred razprodano dvorano nekaj neponovljivega. Imamo pa tudi izkušnje preteklih nastopov v Nemčiji, da moraš poslušalce najprej »osvojiti«, šele nato se ti popolnoma »predajo«. Zato je seveda razlika v aplavzu med prvim in zadnjim komadom več kot očitna.

PROMUSIC: Vas je kaj negativno presenetilo?
Mike: Niti ne. No mogoče le dejstvo, da smo pogrešali Jamey-a Jasto po koncu koncerta. Ampak to naj bi bila njegova rutina, torej kdo bi mu lahko zameril.
Aleš: Schwäbisch Hall smo obiskali že četrtič, zato poznamo tako klub in celoten potek organizacije koncerta. Organizacija v klubu je na vrhunski ravni in fantje vedno poskrbijo, da se počutimo kar se da dobro.

PROMUSIC: Kaj vam bo najbolj ostalo v spominu?
Mike: Neverjetna energija in samo vzdušje na koncertu in potem na after party-ju. Predvsem pa dogodek, ko je nekdo v circle pitu izgubil zavest in so ga odnesli na zrak. Ko se je zbudil so bile njegove prve besede: »HATEBREED, HATEBREED, HATEBREED!!!« :D
Če pa pomislim na naš nastop pa je nekaj najbolšega slišati vzklikanje INMATE in željo po še ob koncu nastopa.
Aleš: Standardno dejanje skupine INMATE na koncu nastopa je poklon občinstvu v zahvalo za nastop in podporo. Občutek, ko publika to zahvalo nagradi s huronskim aplavzom in vzkliki odobravanja, je nekaj najboljšega, kar si človek lahko v življenju želi. In v Nemčiji je bil aplavz več kot 600 glave množice še toliko bolj pristen in navdušujoč.

PROMUSIC: Kakšni so Hatebreed do drugih bendov?
Mike: Načeloma so dokaj zadržani, ampak ne v negativnem smislu. Bolj se držijo zase v zaodrju in počnejo kar pač počnejo. Drugače pa so utrjeni veterani scene in še vedno prizemljeni in nič kaj vzvišeni. In to se je tudi občutilo med pogovorom z njimi.
Aleš: Frontman skupine se je med koncertom večkrat zahvalil tudi »support« bandom za njihov nastop, kar je vsekakor lepa gesta. Tudi v zaodrju smo se sproščeno družili s člani skupine in na koncu so se z veseljem pridružili pri skupinski fotografiji.

PROMUSIC: Katera pesem je Nemce najbolj prepričala, glede na to, da ste bili zanje večinoma neznani?
Mike: Tu vas moram popraviti. V Schwäbisch Hall-u smo igrali že četrtič in tam imamo tudi veliko, zdaj že prijatljev in ne zgolj fenov. Lahko bi dejali, da je to naše drugo Velenje. Najbolj »zažgeta« pesmi Victorious in pesem aktualnega videospota Overcome.
Aleš: Se strinjam z Mikom. To sta gotovo naša najbolj prepoznavna komada. Je pa odziv vedno odličen tudi po odigranem Written in Blood, ki je eden naših najbolj udarnih komadov in epskem Out of the Darkness, s katerim navadno zaključimo naš nastop.

PROMUSIC: Kakšna je tuja publika v primerjavi z domačo?
Mike: Odvisno od države do države. Načeloma so Nemci dokaj zadržani. A ko jih prepričaš ti ostanjo zvesti za vedno.
Aleš: Vsekakor moraš Nemcem prirasti k srcu. Ko to dosežeš, se ti popolnoma predajo. Je pa primerjava z drugimi narodi vsekakor zelo zanimiva, npr. Italjani so veliko bolj sproščeni in odprti, kar se pozna tudi na nastopih.

PROMUSIC: Napovedi o vašem koncertu v tujini so bile velike. Ali bolj ciljate na tuji trg kot domači?
Mike: Želja vsakega benda je igrati v tujini oz. imeti turnejo po svetu. Tudi mi imamo takšne želje in ambicije. Svojo glasbo želimo v živo predstaviti čim večjemu številu ljudi, saj je live nastop naše najmočnejte orožje. Na kratko: »Glasba ne pozna meja.«
Aleš: Trudimo se postati čim bolj prepoznavni tudi izven meja Slovenije. Smo seveda šele na začetku, saj si prepoznavnost v tujini pridobiš zgolj s kontinuiranim delom in stalno prisotnostjo. Vse pa je seveda tudi povezano z velikimi stroški, kar vsekakor ni zanemarljiv faktor.

PROMUSIC
FOTO: KANTINE26 (LIVE) / TILYEN MUCIK (PROMO)

inmate-3 inmate-2 inmate-1

Več novic