Haiku Garden z albumom IZŠTEKANI

Album Izštekani Haiku Garden je nastal 21. maja 2019 v istoimenski kultni oddaji Jureta Longyke na Valu 202. Od 27. marca 2020 je na voljo pri ZKP RTV SLO in pri vseh spletnih glasbenih ponudnikih. Napovedujejo ga z akustično različico skladbe Rosetta in spremljajočim videom.

Haiku Garden , domači prvokategorniki hrupnega žanra šugejz se izštekajo! In to na izrazito eklektičen način, ki ga zaznamuje obilica različnih inštrumentov, gostov ter žanrskih izletov.

Zasaditev vrta Haiku Garden sega v leto 2015. Jesen je prinesla tek na Klubskem maratonu Radia Študent. Z odhodom pevca Juša (ki se na albumu Izštekani ponovno pojavi s trobento) se je šele zares izoblikovala zasedba, kot jo poznamo danes. Anže , Klemen , Luka in Matevž so v tem zgodnjem obdobju vneto iskali svoj glasbeni izraz. Maja 2016 so ga našli: z izidom kratkometražca Waver in podpisom za založbo KAPA Records so se Haikuji proslavili kot slovenski pionirji šugejza, žanra, ki pred tem na naših tleh tako rekoč ni bil zastopan.

Žanr, ki tako močno temelji na distorziranih kitarah, surovi glasnosti in obilici zvočnih efektov, se zdi na prvi pogled nemogoče izštekati. Zato je še toliko bolj zanimivo poslušati končni zvočni rezultat. ”Že od samega začetka se nismo obremenjevali s tem, da bi morali skladbe dobesedno izštekati. Hoteli pa smo jih temeljito predrugačiti. Priložnost smo izkoristili za izlete v najrazličnejše žanre in sproščeno iskali bistvo posameznih skladb ter se pri tem zabavali. Rekli smo si ‘zakaj pa ne’ in napisali partituro za godalni kvintet za skladbo Catch My Breath,” pripoveduje Luka.

Skladba Catch My Breath se je v izvirni, neizštekani obliki prvič pojavila na debitantskem dolgometražcu Where If Not Now oktobra leta 2018. Album, ki so ga snemali skoraj leto dni pod strogim ušesom producenta Vitje Balžalorskega , je požel odlične kritike na MMC RTV Slovenija, v Mladini in drugod, tudi v tujini. Zato ni preseneča, da so Haiku Garden že večkrat obredli lep del Evrope, vse od sosednjih in balkanskih držav do bolj oddaljenih destinacij, kot so Nizozemska, Liverpool, Španija, Litva in Moskva.

Na albumu Izštekani slišimo vse od običajnih ‘orodij’ izštekancije, kot so akustična kitara, harmonika, dvanajststrunska akustična kitara in klavir, do bolj eksotičnih, kot sta indijski sitar in lap-steel kitara. Za greh pa ni veljala niti vključitev sintetizatorjev in ritem mašin. Za godalno obarvan trenutek poskrbi kvintet v sestavi: Jošt Drašler , Ema Kobal , Gašper Povše , Mihaela Klasič in Kristina Kokalj .

Skratka, vrt Haiku Garden vselej rojeva bogate glasbene sadove, pa najsi ga fantje zalivajo s hrupom ali negujejo z lažjimi hranili. Prepričajte se sami!

https://zkpprodaja.si21.com/sl/Zabavna_glasba/IZSTEKANI_HAIKU_GARDEN_

Več novic