Haiku Garden z albumom IZŠTEKANI

Album Iz┼ítekani Haiku Garden je nastal 21. maja 2019 v istoimenski kultni oddaji Jureta Longyke na Valu 202. Od 27. marca 2020 je na voljo pri ZKP RTV SLO in pri vseh spletnih glasbenih ponudnikih. Napovedujejo ga z akusti─Źno razli─Źico skladbe Rosetta in spremljajo─Źim videom.

Haiku Garden , doma─Źi prvokategorniki hrupnega ┼żanra ┼íugejz se iz┼ítekajo! In to na izrazito eklekti─Źen na─Źin, ki ga zaznamuje obilica razli─Źnih in┼ítrumentov, gostov ter ┼żanrskih izletov.

Zasaditev vrta Haiku Garden sega v leto 2015. Jesen je prinesla tek na Klubskem maratonu Radia ┼átudent. Z odhodom pevca Ju┼ía (ki se na albumu Iz┼ítekani ponovno pojavi s trobento) se je ┼íele zares izoblikovala zasedba, kot jo poznamo danes. An┼że , Klemen , Luka in Matev┼ż so v tem zgodnjem obdobju vneto iskali svoj glasbeni izraz. Maja 2016 so ga na┼íli: z izidom kratkometra┼żca Waver in podpisom za zalo┼żbo KAPA Records so se Haikuji proslavili kot slovenski pionirji ┼íugejza, ┼żanra, ki pred tem na na┼íih tleh tako reko─Ź ni bil zastopan.

┼Żanr, ki tako mo─Źno temelji na distorziranih kitarah, surovi glasnosti in obilici zvo─Źnih efektov, se zdi na prvi pogled nemogo─Źe iz┼ítekati. Zato je ┼íe toliko bolj zanimivo poslu┼íati kon─Źni zvo─Źni rezultat. ”┼Że od samega za─Źetka se nismo obremenjevali s tem, da bi morali skladbe dobesedno iz┼ítekati. Hoteli pa smo jih temeljito predruga─Źiti. Prilo┼żnost smo izkoristili za izlete v najrazli─Źnej┼íe ┼żanre in spro┼í─Źeno iskali bistvo posameznih skladb ter se pri tem zabavali. Rekli smo si ‘zakaj pa ne’ in napisali partituro za godalni kvintet za skladbo Catch My Breath,” pripoveduje Luka.

Skladba Catch My Breath se je v izvirni, neiz┼ítekani obliki prvi─Ź pojavila na debitantskem dolgometra┼żcu Where If Not Now oktobra leta 2018. Album, ki so ga snemali skoraj leto dni pod strogim u┼íesom producenta Vitje Bal┼żalorskega , je po┼żel odli─Źne kritike na MMC RTV Slovenija, v Mladini in drugod, tudi v tujini. Zato ni presene─Źa, da so Haiku Garden ┼że ve─Źkrat obredli lep del Evrope, vse od sosednjih in balkanskih dr┼żav do bolj oddaljenih destinacij, kot so Nizozemska, Liverpool, ┼ápanija, Litva in Moskva.

Na albumu Iz┼ítekani sli┼íimo vse od obi─Źajnih ‘orodij’ iz┼ítekancije, kot so akusti─Źna kitara, harmonika, dvanajststrunska akusti─Źna kitara in klavir, do bolj eksoti─Źnih, kot sta indijski sitar in lap-steel kitara. Za greh pa ni veljala niti vklju─Źitev sintetizatorjev in ritem ma┼íin. Za godalno obarvan trenutek poskrbi kvintet v sestavi: Jo┼ít Dra┼íler , Ema Kobal , Ga┼íper Pov┼íe , Mihaela Klasi─Ź in Kristina Kokalj .

Skratka, vrt Haiku Garden vselej rojeva bogate glasbene sadove, pa najsi ga fantje zalivajo s hrupom ali negujejo z la┼żjimi hranili. Prepri─Źajte se sami!

https://zkpprodaja.si21.com/sl/Zabavna_glasba/IZSTEKANI_HAIKU_GARDEN_

You may also like