Glasbeno poletje v Bohinju: 5. koncert – Cerkev sv. Martina v Srednji vasi pri Bohinju, 9.8.2018

Eva-Nina Kozmus, flavta (Slovenija), Ruña ‘t Hart, violina (Nizozemska), Jacques Péréz, viola (Francija).

Glasbeno poletje v Bohinju: 5. koncert, Cerkev sv. Martina v Srednji vasi pri Bohinju
9.8.2018 ob 20:30 uri

Eva-Nina Kozmus (1994)) je s petimi leti pričela svojo glasbeno pot v glasbeni šoli Risto Savin Žalec. Po šolanju na glasbeni šoli Celje pri prof. Mileni Lipovšek je leta 2010 pod njenim mentorstvom zaključila tudi Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. Istega leta je bila sprejeta na Conservatoire National Supérieur de Musique (CNSMD) de Lyon v razred prof. Philippa Bernolda, Juliena Beaudimenta, Claude Lefebvre in Gillesa Cottina, kjer je leta 2013 diplomirala in leta 2015 tudi magistrirala (pod dodatnim mentorstvom Joséja-Daniela Castellona) z magistrsko nalogo na temo Aleksandrove tehnike. Leta 2015 je bila sprejeta na študij artist diploma (solistični doktorat) na CNSMD v Lyonu, v razred Juliena Beaudimenta. Eva-Nina je prvonagrajenka mnogih državnih in mednarodnih tekmovanj. Najodmevnejša je prva nagrada na prestižnem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik 2010 na Dunaju. Od leta 2011 je redna gostja festivalov, kot so festival Next Generation v Bad Ragazu v Švici, Bell’Arte Frankfurt RheinMain Musik, Vzhajajoče zvezde v Kremlinu, Festival Messiaen v Franciji, Molyvos festival v Grčiji, festival Allegro Vivo v Avstriji, festival flavtistov v Zagorju in Festival Mecklenburg Vorpommern v Nemčiji. Sodelovala je tudi v oddaji Stars von Morgen na televizijskem programu arte, ki jo je vodil Rolando Villazón. S samostojnimi koncerti se je predstavila že v mnogih evropskih državah, v Rusiji in Ameriki. Kot ljubiteljica komorne glasbe sodeluje v različnih mednarodnih komornih zasedbah in je del slovenskega tria s Karmen Pečar Koritnik (violončelo) in Mojco Zlobko-Vajgl (harfa). Kot solistka je sodelovala z mnogimi orkestri (Radijski simfonični orkester iz Dunaja, Simfonični orkester iz Toleda, Simfoniki RTV Slovenija, orkester Sarajevske filharmonije, orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester romunskega radija, Berlinski mladi simfoniki, Simfonični orkester iz Liechtensteina, Komorni orkester Allegro Vivo iz Avstrije, Zagrebški solisti) in dirigenti, kot so Stefan Sanderling, En Shao, Toshihiro Yonezu, Cristian Orosanu, Florian Krumpöck, Cornelius Meister, Vladimir Spivakov, Bijan Khadem-Missagh in drugi. Kot flavtistka solistka v orkestru je že sodelovala z orkestri, kot so Operni orkester iz Lyona, Lyonski nacionalni simfonični orkester, Simfonični orkester Bordeaux, Nacionalni orkester Capitole de Toulouse, Operni orkester Toulon, Simfonični orkester Gran Teatre del Liceu iz Barcelone, Gürzenich orkester Köln itd. V čast ji je bilo sodelovati z več slovenskimi in tujimi skladatelji in krstno izvesti njihove skladbe. Leta 2012 je izšla zbirka njej posvečenih skladb slovenskih skladateljev, naslovljena “Razpoloženja”.

Ruña ‘t Hart je pričela igrati violino z dvema letoma. Z desetimi leti se je pričela učiti pri prof. Coosje Wijzenbeek in študirala pri njej devet let. V tem obdobju je igrala v godalni zasedbi Fancy Fiddlers, ki so jo sestavljali študentje prof. Coosje Wijzenbeek. Ruña je bila zadnja tri leta njihova vodja, saj zasedba igra brez dirigenta. Trenutno Ruña študira pri prof. Veri Beths na Konservatoriju v Amsterdamu. Ruña je sodelovala na številnih mojstrskih tečajih, med drugim na Meisterkurz Kloster, Schontal, Stringtime Niederrhein Goch, Ftan Switzerland, Apeldoorn in Internationale Musikakademie v Liechtensteinu. Izpopolnjevala se je pri priznanih profesorjih, kot so Liza Ferschtman, Ulf Wallin, Ray Chen in Philippe Graffin. Ruña je zelo predana komorni glasbi. Kot članica zasedbe Ensemble Esperanza je štipendistka International Music Academy iz Liechtensteina. Kot solistka je Ruña z orkestri izvedla Mozartov koncert v A-duru in Schubertov Rondo v A-duru. Decembra 2016 je Ruña prejela nagrado “Kersjes violin prize”, pomembno nagrado za mlade violiniste na Nizozemskem, ki jo podelijo vsako leto. Ruña je med drugim nastopila na povabilo Janine Jansen na festivalu komorne glasbe v Utrechtu, na festivalu Grachtenfestival Amsterdam, na Fredener Musiktage v Nemčiji in na festivalih Next Generation in Music Connects v Bad Ragazu v Švici.

Jacques Péréz se je rodil leta 1993. Svoje glasbeno izobraževanje je pričel s petnajstimi leti na Konservatoriju za glasbo Jacques Thibault v Bordeaux-ju. Njegova mentorja sta bila Frédérique Gastinel in Tasso Adamopoulos, harmonijo, kontrapunkt in sodobno komorno glasbo pa je študiral pri Marie-Bernadette Charrier. Po končanem konservatoriju z odliko se je povsem posvetil glasbi. Leta 2012 je bil sprejet na Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon v razred porf. Françoise Gnéri. Komorno glasbo je tam študiral med drugim z prof. Yovanom Markovitch-em (Ysaye quartet), porf. Agnès Sulem (Rosamonde Quartet) in porf. Zoltanom Tothom (Ravel Quartet). Jacques se je izpopolnjeval na številnih masterclassih s priznanimi pedagogi, kot so Bruno Pasquier, Hariolf Schlichtig, Hartmut Rohde, Tasso Adamopoulos, Garth Knox, Tatjana Mazurenko, Barbara Westphal in Bryan Bacon. S štipendijo fundacije Mécénat Musical Société Générale se je leta 2015 odpravil na študij na Univerzo v Montréal v Kanadi (prof. Jutta Puchhammer). Leta 2016 je bil v okviru programa Erasmus za en semester povabljen v razred prof. Hariolfa Schlichtiga na Hochschule für Musik und Theater v München. Jacques Péréz igra na violo Philippe Mahu, ki je prejela zlato medaljo v Mittenwaldu leta 2010. Inštrument mu je posodila fundacija Mécénat Musical Société Générale. Leta 2017 je diplomiral na Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon.

Več novic