Glasbeni svet Sherlocka Holmesa v Drami – 21. oktober 2018

Sherlock Holmes je eden najbolj fascinantnih in vselej aktualnih literarnih junakov. Že za življenja njegovega avtorja Arthurja Conana Doyla so bili nekateri prepričani, da veliki detektiv res živi, in to je bila zasluga Doylove skrbi za razne realistične podrobnosti. Mednje sodi tudi glasba. Vsi vemo, da Holmes igra violino – glasbilo se pojavlja v večini filmov in tudi v najnovejši nadaljevanki –, a izvirne zgodbe vsebujejo še vrsto drugih podatkov. Holmes izvaja na violini skladbe Mendelssohna in Offenbacha, na koncertih in v operi posluša glasbo Chopina, Sarasateja, Wagnerja in Meyerbeerja, Watsona zabava z anekdotami o Paganiniju, zaplete se z operno pevko Irene Adler in izda monografijo o motetih Orlanda di Lassa.
Poleg tega razglablja o razlikah med Stradivarijevimi in Amatijevimi violinami pa tudi med pianistkami in strojepiskami. Koncertni spored je detektivsko natančna rekonstrukcija Holmesovega glasbenega sveta. Skladbe povezujejo odlomki iz Doylovih zgodb v novem prevodu, ki se kljub raznovrstnosti povezujejo v smiselno celoto.

Nastopajo: Žiga Brank (violina), Petar Milić (klavir), Igor Velše (pripovedovalec) in Nuška Drašček (mezzosopran).

Projekt GLASBENI SVET SHERLOCKA HOLMESA, ki ga je zasnoval Domen Marinčič, je bil premierno predstavljen na Festivalu Radovljica 2016. Po več zelo uspešnih gostovanjih bomo lahko projektu tokrat prvič prisluhnili tudi v Ljubljani. Glasbeni svet tega znanega detektiva nam bodo predstavili trije izvrstni glasbeniki: vsestranska pevka Nuška Drašček, ki navdušuje tako na opernih odrih doma in v tujini, kot tudi na koncertih popularne glasbe – tokrat v vlogi “operne primadone”, Žiga Brank, večkrat nagrajeni violinist, ki je bil v preteklosti koncertni mojster orkestra SNG Opera in balet Maribor in tudi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ter Petar Milić, po mnenju strokovne javnosti eden najboljših slovenskih koncertnih pianistov v mednarodnem merilu. Večer bo s pripovednim delom dopolnjeval napovedovalec in voditelj na Radiu Slovenija Igor Velše.

Več novic