Festival In Memoriam prof. Peter Hafner – 14

FESTIVAL IN MEMORIAM PROF. PETER HAFNER #14
Termin: 27. 7. – 4. 8. 2023
Kraj: Škofja Loka, Cerkno, Kranj, Železniki

“Festival In Memoriam prof. Peter Hafner nadaljuje v duhu človeka, čigar ime nosi, torej v duhu nenehnega kl(j)ubovanja razmeram v tukajšnji kulturni krajini skupaj z iskanjem tvornih rešitev, podpiranjem kreativnih godb in širjenjem obzorij.” (Luka T. Zagoričnik, SIGIC) V letošnjem festivalskem programu še posebej izpostavljamo:

Petek, 28. 7. 2023: SMOKE MARDELJANO & AJS NIGRUTIN (SRB), freekind. (SLO / HR), čuvarkuća (HR), SLOWMOTION LIVESTREAM (SLO) – vizualije by VJ Dimension (SLO) / letni vrt Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka

Smoke Mardeljano & Ajs Nigrutin je zvezdniški dvojec, ki ga sestavljata dva od najprepoznavnejših balkanskih reperjev. Prvi je otrok neizprosnega beograjskega betona in eden najbolj vročih srbskih reperjev ta hip, drugi pa papučar in stara baraba (B’rapčina), širši javnosti poznan kot eden izmed protagonistov kultne zasedbe Bad Copy. Predsatvila bosta še svež prvi skupni album “Kad goveda utihnu”. freekind. uspešno pišeta novo poglavje regionalnega neo – soula, ki opazno štrli iz povprečja. Njuni singli so postali del redne glasbene opreme radijskih postaj kot so avstrijski FM4 ter nemška Radio Eins in Flux fm, nastopat v živo v radijskem etru pa ju je povabil tudi sloviti nemški radio Cosmo. Za njima je že kopica nastopov na mednarodnih odrih in festivalih. V letošnjem juniju dekleti izdajata prvi dolgometražni album “Since Always And Forever” ter se odpravljata na prvo turnejo po Angliji ter na festivale kot so na Funk & Soul, Exit in Sziget. čuvarkuća je osiješka indie pop zasedba, ki je nastala na pogorišču dream noise zasedbe Harvo Jay, ki jo je vodil Hrvoje Dešić. Prav tam je pognal album “Curino cvijeće”, glasbeni herbarij, na katerem Dešić s spremljevalno zasedbo vzgoji rožnate melodije, dinamične prehode in spevne refrene. Slowmotion Livestream je Matevž Kovačič, širši javnosti poznan kot član že pokojne zasedbe Apory Museum. S svojim izjemno čislanim EP-jem “From Beak To Bone” ter njegovima naslednikoma “Memory Collapses Time” in “Rituals” je sunkovito požel neverjetno odobravanje domače kritike. VJ Dimension je izvrstni vizualec, ki na Hafnerjevem memorialu skrbi za mešanje slike v živo že vse od leta 2012, sicer pa je dolgoletni član kruja Vibe Department.

Petek, 4. 8. 2023: STILL CORNERS (UK) + PORTLAND (BE) – koncert ob deseti obletnici albuma ‘Strange Pleasures’ / Škofjeloški grad, Škofja Loka

Ob praznovanju desete obletnice izida albuma “Strange Pleasures” (2013) se zasedba Still Corners odpravlja na poletno turnejo po Evropi. Zato bodo tokrat v ospredje stopile pesmi iz omenjenega albuma, zagotovo pa bomo slišali tudi nekaj novejših skladb. Omenjeni album je kmalu pridobil kultni status. Samo mimogrede, uvodna pesem, The Trip, ima več kot 115 milijonov predvajanj na YouTubu in več kot 50 milijonov na Spotifyu. Številne skladbe, kot so Fireflies, Strange Pleasures in Beginning to Blue, pa so bile uporabljene v filmih in televizijskih serijah. Tessa Murray je ob obletnici dejala: “Želimo praznovati z našimi oboževalci, zato smo organizirali turnejo ki se bo začela 30. julija v Istanbulu. Ponovno se bomo vrnili k nekaterim našim najljubšim pesmim z albuma, na voljo bo poseben za to priložnost izdelan merchandise, obetajo se celo vinilke.”

Ogreval vas bo belgijski čudežni deček Portland. V istoimenskem mestu je živel pokojni kantavtor Elliott Smith, hkrati pa je to tudi svet Jenteja Pironeta, zvestega Smithovega oboževalca. Za fane Elbow, Bon Iver ter celo Fletwood Mac in Beach House.

Celoten glasbeni program:

Festival In Memoriam prof. Peter Hafner #14 se tudi v letu 2023 ne izneverja programski usmeritvi, ki ji sledi že več kot desetletje. Tudi letos se bo poleg omenjenih koncertov odvila še množica ostalih dogodkov, na sporedu bodo pogovorni in pripovedovalski večeri, delavnice, razstave in še marsikaj.

www.inmemoriam.si
www.facebook.com/inmemoriampeterhafner
www.instagram.com/hafnerjevmemorial

Več novic