Festival EMONA 2018

Čez dober mesec se bo v Ljubljani – natančneje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana – pričel Festival EMONA 2018.
Festival, ki ga že od leta 2011 organizira Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (KGBL), letos vključuje mednarodno tekmovanje, mojstrske seminarje, delavnice in koncerte. Tekmovanje poteka vsaki dve leti in je tokrat že četrto. Festival in tekmovanje je namenjeno pihalcem, vsakič pa so v ospredju drugi inÅ”trumenti. Letos so to flavta, klarinet in saksofon. Osnovni namen festivala je, da bi svojim udeležencem omogočil stik z vrhunskimi pedagogi, izvajalci in žiranti, ki poučujejo na uglednih ustanovah doma in v tujini. Letos so to prof. DuÅ”an Bavdek (skladatelj), prof. Shirley Brill (klarinet), Ana Domančić Krstulović (flavta), Ognjen Popović (klarinet), Hansgeorg Schmeiser (flavta), Jan Schulte-Bunert (saksofon) ter Alicja Wołyńczyk (saksofon). LetoÅ”nje tekmovanje bo potekalo v petih starostnih kategorijah, peta kategorija, ki je namenjena Å”tudentom umetniÅ”kih akademij, pa v dveh etapah. LetoÅ”nja novost je, da bodo v sklepnem nastopu finalisti nastopili ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije. Tekmovanje EMONA v primerjavi z drugimi mednarodnimi tekmovanji izstopa tudi po svojem tekmovalnem principu, v eni starostni kategoriji se namreč letos med seboj pomerjajo tako klarinetisti kot saksofonisti in flavtisti. Na takÅ”en način se lažje izluŔči izstopajoče interpretacije in odkrije nove glasbene talente.
Mojstrske tečaje in delavnice za najmlajŔe, ki potekajo v okviru festivala EMONA 2018, bodo vodili letoŔnji člani mednarodne žirije tekmovanja, ki so vsi tudi mednarodno priznani pedagogi. Na delavnicah se jim bodo pridružili pedagogi slovenskih glasbenih Ŕol: mag. prof. Ana Kavčič Pucihar, prof. Jurij Hladnik in prof. Andrej Tomažin.

You may also like