Festival EMONA 2018

14. januarja se bo v Ljubljani – natančneje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana – pričel Festival EMONA 2018.

Festival, ki ga že od leta 2011 organizira Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (KGBL), letos vključuje mednarodno tekmovanje, mojstrske seminarje, delavnice in koncerte. Tekmovanje poteka vsaki dve leti in je tokrat že četrto. Letos se je na tekmovanje prijavilo 247 udeležencev! Festival in tekmovanje je namenjeno pihalcem, vsakič pa so v ospredju drugi inštrumenti. Letos so to flavta, klarinet in saksofon. Osnovni namen festivala je, da bi svojim udeležencem omogočil stik z vrhunskimi pedagogi, izvajalci in žiranti, ki poučujejo na uglednih ustanovah doma in v tujini. Letos so to prof. Dušan Bavdek (skladatelj), prof. Shirley Brill (klarinet), Ana Domančić Krstulović (flavta), Ognjen Popović (klarinet), Hansgeorg Schmeiser (flavta), Jan Schulte-Bunert (saksofon) ter Alicja Wołyńczyk (saksofon). Letošnje tekmovanje bo potekalo v petih starostnih kategorijah, peta kategorija, ki je namenjena študentom umetniških akademij, pa v dveh etapah. Letošnja novost je, da bodo v sklepnem nastopu finalisti nastopili ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije. Tekmovanje EMONA v primerjavi z drugimi mednarodnimi tekmovanji izstopa tudi po svojem tekmovalnem principu, v eni starostni kategoriji se namreč letos med seboj pomerjajo tako klarinetisti kot saksofonisti in flavtisti. Na takšen način se lažje izlušči izstopajoče interpretacije in odkrije nove glasbene talente.
Mojstrske tečaje in delavnice za najmlajše, ki potekajo v okviru festivala EMONA 2018, bodo vodili letošnji člani mednarodne žirije tekmovanja, ki so vsi tudi mednarodno priznani pedagogi. Na delavnicah se jim bodo pridružili pedagogi slovenskih glasbenih šol: mag. prof. Ana Kavčič Pucihar, prof. Jurij Hladnik in prof. Andrej Tomažin.

Obširnejši opis letošnjega Festivala EMONA 2018 prilagamo v priponki, vse potrebne informacije pa lahko dobite na spletni strani:

http://www.kgbl.si/emona-festival-2018.html

Več novic