EPPUR SI MUOVE! – DAN ZA LJUBITELJE GRAMOFONOV IN VINILNIH PLOŠČ

Ljubljana, 20. februarja 2019 – Hi-Fi Ljubljana, Zvok z razgledom vabi na Fono dan 2019, srečanje proizvajalcev in predstavnikov vrhunskih znamk high-fidelity avdio opreme, ki se bo to soboto, 23. februarja, s pričetkom ob 10.00, odvijal v ljubljanskem hotelu Lev. Za dobro vzdušje in odlično glasbo bodo tokrat poskrbeli izključno z analognimi viri zvoka in se s tem poklonili pionirju kulture zavednega poslušanja – gramofonu.

Dogodek je namenjen vsem ljubiteljem gramofonskih plošč, avdiofilom in ostalim tehnološkim entuziastom, ki bodo na dogodku lahko uživali v posebnem šarmu analognih posnetkov, vrhunskih avdio sistemih in ekskluzivnih premiernih predstavitvah novih tehnoloških dosežkov. Obeta se bogat program predavanj tujih in slovenskih strokovnjakov, akustični koncert zasedbe Mascara Quartet, v pop-up Ploščarni z razgledom pa bo na voljo tudi širok izbor gramofonskih plošč za glasbene sladokusce.

In vendar se vrtijo!

Obiskovalci bodo lahko na lastna ušesa izkusili šarm dobre glasbe, ki se vrti s 33 ali 45 obrati na minuto in primerjali zven gramofonov različnih cenovnih razredov – od vrhunskih vhodnih modelov, do zverin težjih kategorij, ki bolj krepko udarijo po denarnici. Na enem samem mestu bodo zbrani najnovejši modeli domačih in tujih proizvajalcev; predstavile se bodo tako mlajše znamke kot tudi tiste legendarne, ki kljub digitalizaciji vsega okrog nas, meje analogne reprodukcije zvoka še vedno premikajo vedno višje – Kuzma, VPI Industries, Audio Note, Gold Note, Well Tempered Lab, Rega, Audio-Technica, Reloop Hi-Fi, Cambridge Audio, Archus Audio, Audio Alto …

Iz ljubezni in spoštovanja do glasbe

Na zvočnem odru Hi-Fi Ljubljana bodo nastopili konstruktorji in strokovnjaki za glasbeno produkcijo, ki iz spoštovanja do glasbe analogno reprodukcijo zvoka razvijajo v umetnost. Svojo vizijo in unikaten pristop k inženiringu bo predstavil Maurizio Aterini, ustanovitelj podjetja Gold Note, toskanskega proizvajalca high-end gramofonov. Franc Kuzma bo udeležencem delavnice povedal vse, kar bodo želeli vedeti o gramofonih. Program pa se bo dotaknil tudi analogne glasbene produkcije. Kot gost bo nastopil Mitja Režman, ustanovni član in basist zasedbe Mascara Quartet in spregovoril o nastanku njihovega novega albuma Barco Negro, ki ga je kvartet v živo posnel v Studiu Jork, brez nasnemavanj, direktno na analogni trak (reel to reel). Odvilo se bo tudi premierno javno predvajanje plošče Round Trip, ki jo je Zlatko Kaučič posnel leta 1974 v studiju Akademik in je v zbirateljski izvedbi lansko leto izšla pri Založbi Klopotec. Iztok Zupan, ki se podpisuje tudi pod mastering plošče, bo ob predvajanju povedal več o izzivih, ki jih je prinesel njen nastanek.

Več o organizaciji Hi-Fi Ljubljana na:
https://hifi-ljubljana.org/

Več o Fono dnevu 2019 na:
https://www.facebook.com/hifiljubljana

Več novic