Elvira Hasanagi膰 – slovenska sopranistka bo nastopila s svetovnim opernim zvezdnikom Ram贸nom Vargasom

Elvira Hasanagi膰 je mlada operna pevka, ki 啪ivi na relaciji M眉nchen 鈥 Ljubljana, svojo mladost pa je pre啪ivela v slikoviti Idriji. Strast do opernega petja je spoznala 拧ele v gimnaziji, ko je kot najstnica na radiu sli拧ala peti znano Mario Callas z arijo iz Verdijeve opere La Traviata. Melodijo si je stalno ponavljala in tudi uspela odpeti vse tone. V Idrijo je pri拧la u膷iteljica solo petja, ki je v glasu za膷utila nekaj zanimivega, ter Elviro povabila na ure solo petja. V treh mesecih jo je tudi pripravila za regijsko tekmovanje po posluhu, saj 拧e ni znala brati not. 禄Na tem tekmovanju sem zmagala in potem 拧la 拧e na dr啪avno, kjer sem prav tako zmagala.芦 se svojih za膷etkov spominja Elvira 禄To je bil talent, potem pa se je za膷elo delo芦. Srednjo glasbeno 拧olo v Ljubljani je dokon膷ala v dveh letih in 拧olanje nadaljevala v Nem膷iji na M眉nchenski akademiji za glasbo. 禄Pri拧el je 拧tudij, kjer sem nadgradila svoj talent in je do izraza pri拧la marljivost, sicer pa mora拧 stalno vaditi in iskati nova znanja. V Nem膷iji sem se nau膷ila se ve膷je marljivosti, natan膷nosti in discipline, le tako lahko uspe拧no opravljam poklic operne pevke.芦 Trenutno je stalno anga啪irana v Dresdnu, veliko pa gostuje tudi po Evropi, 膷ez lu啪o in v Sloveniji. 禄Z veseljem se vrnem v Idrijo, kadar le morem. Rada imam Slovenijo in Ljubljano, to je moj sr膷ni dom. Vendar se od Nem膷ije in ostalega dela sveta verjetno nikoli ne bom mogla posloviti, saj je delo umetnika vezano na kov膷ke. Tudi same vloge zahtevajo, da se v啪ivim v razli膷na kulturna okolja.芦 pravi Elvira, ki se je med 拧tudijem v Ljubljani zelo navezala tudi na glavno mesto. 沤e od samega za膷etka njene profesionalne pevske poti jo kritiki, kot tudi publika in strokovna javnost, ozna膷ujejo za enega obetavnej拧ih glasov na operni sceni.

Njena uspe拧na operna pot in 啪ivljenjske izku拧nje v tujini pa se odra啪ajo tudi v njenem delu in vlogah, ki jih poje. 禄Ko pridejo vloge, jih z dolo膷enimi 啪ivljenjskimi izku拧njami poje拧 druga膷e kot brez njih. Zgodbo 啪e mora拧 razumeti, ampak ko ima拧 osebno izku拧njo, jo lahko da拧 v petje.芦 V eni od najpomembnej拧ih strokovnih nem拧kih revij Das Opernglas so jo za vlogo Lucie v Donizettijevi operi Lucia di Lammermoor razglasili za novo pevko belcanta. Sodelovala je z orkestri svetovnega slovesa kot so Orkester Bavarskega radia in Berlinska dr啪avna kapela, s Slovensko filharmonijo in Orkestrom Dr啪avnega gledali拧膷a am G盲rtnerplatz iz M眉nchna. Za umetni拧ke dose啪ke v letu 2017, ji je mesto Dresden in Nem拧ko dru拧tvo za podporo opernih pevcev podelilo naslov Mlada umetnica leta 2017. Elvira Hasanagi膰 je dobitnica 拧tevilnih nagrad na dr啪avnih in mednarodnih tekmovanjih (leta 2016 je prejela 1. nagrado in posebno nagrado 啪irije na mednarodnem tekmovanju 禄Zinka Milanov芦) ter 拧tipendistka Ministrstva za kulturo RS, DAAD, Nem拧kega zdru啪enja gledali拧膷, Fundacije Ana in dru拧tva Richard Wagner Ljubljana. Decembra 2017 je debitirala v Deutsche Oper Berlin, marca pa jo 膷aka 拧e debi v priznanem Teatru Col贸n iz Buenos Airesa.

14. februarja, na najbolj romanti膷ni ve膷er v letu, bo Elvira stopila na oder ob enem vodilnih svetovnih tenoristov Ram贸nom Vargasom! 禄Ram贸n Vargas je eden izmed najbolj iskanih tenorjev na svetu in prilo啪nost, da bom nastopila z njim, je fenomenalna芦 拧e pravi o nastopu. Skupaj z mehi拧kim opernim zvezdnikom bosta odpela Mozartove in Donizettijeve duete skupaj s Simfoni膷nim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko argentinskega maestra Facunda Agudina. Zimski festival bo na sporedu med 10. in 14. februarjem v Unionski dvorani v Ljubljani. Poleg zaklju膷nega koncerta tenorista Ram贸na Vargasa s sopranistko Elviro Hasanagi膰, bodo nastopili 拧e vsestranski violinski virtuoz Nigel Kennedy in New Swing Quartet.

Vstopnice za koncert 沤E NA VOLJO na vseh prodajnih mestih Eventim (Petrol / OMV / Big Bang / Po拧ta Slovenije ) in na spletni strani: http://www.ljubljanafestival.si/event/ramon-vargas-tenor-2/

Elvira Hasanagic

Ve膷 novic