Ditka z novo skladbo – Med nama je angel

Ditka, kantavtorica in skladateljica, je poslušalce razveselila s še eno čudovito, čisto svežo skladbo. Gre za naslovno pesem že 4. albuma uglasbene poezije, ki ga je poimenovala »Med nama je angel.« Predstavila ga bo 1. julija v atriju Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Poleg poezije Ferija Lainščka je tokrat izbrala še poezijo petih drugih velikih slovenskih pesnikov – Kajetana Koviča, Janeza Menarta, Cirila Zlobca, Srečka Kosovela in Karla Destovnika Kajuha. 

To je bil zame izziv in en korak iz že znanega. Ferijeva poezija mi je domačna, medtem ko je poezija ostalih pesnikov zame nekaj novega- tako v načinu pisanja, ritmičnosti, kot tudi v samih tematikah, ki jih opevajo. Pri nastajanju tega albuma sem si pustila popolno svobodo, kar se tiče žanrov in aranžmajev. Pesmi, ki sem jih izbrala za svoj četrti album so sporočilno močne. Večina opeva tematiko o ljubezni, nekatere pa se dotaknejo tudi družbeno-kritičnih tem.

Melodije so prijetne in spevne, aranžmaji pa skrbno in bogato dodelani. Prav posebna pa bo pesem Srečka Kosovela, kjer se je Ditki v duetu pridružila Tinkara Kovač. Sporočilo, ki ga preko izbranih pesmi na tem albumu želi predati ljudem, je, da je v življenju pomembno ves čas odkrivati svoje potenciale in se spraševati, kdo smo, kaj si želimo, kaj nas osrečuje in izpopolnjuje. Le tako lahko konstantno osebnostno rastemo. Zadovoljen posameznik, ki živi v skladu s svojimi vrednotami in vselej deluje v duhu ljubezni, prispeva k zadovoljni in uspešni družbi, ki prispeva k mirnemu in varnemu svetu. Naslov albuma, »Med nama je angel«, opeva najmočnejšo silo na tem svetu, to je ljubezen, hkrati pa lahko ta angel predstavlja tudi upanje, svetlobo, lepoto, nekaj dobrega. Glede na trenutne čase v katerih živimo, se zdi predati takšno sporočilo, še toliko bolj pomembno.

1. julija se bo zgodil glavni koncert in uradni izid albuma, v atriju Narodne in univerzitetne knjižnice, kjer se bodo glasbenici pridružili tudi glasbeni gostje, ki so sodelovali pri nastanku albuma. Sledijo številni koncerti; na gradu Rotenturn v Slovenj Gradcu, v Rogaški Slatini, na gradu Khislstein v Kranju, v SežaniLjubljani, Lenartu, Nazarju in samostanu Mekinje. Gre večinoma za grajske lokacije. To je bila tudi Ditkina želja, saj se poezija zelo lepo poklopi z grajsko energijo in tem posebnim ambientom. 

Ditka je 2019 postala zmagovalka največjega mednarodnega festivala za kantavtorje v Bolgariji, 2015 je bila njena pesem Silence uvrščena v polfinale ameriškega tekmovanja “Unsigned Only”, 2013 pa »Dreamer« v finale skladateljskega tekmovanja v Angliji. Sodelovala je tudi z Britanskim producentom Stuartom Eppsom (Elton John, Led Zeppelin, Oasis,…) in pod njegovo založbo “Epps Records” 2021 izdala svojo avtorsko skladbo Cold Heart


Samosvoj avtorski pristop, drugačnost, nežna glasba, ki opeva dvojino, bližino in veliko občutkov lepega, opiše delovanje Ditke. V času, ko bolj kot kadarkoli prej potrebujemo svetlobo, bo uglasbena poezija s pomenljivim naslovom nekaj, kar bo v srca ljudi vneslo toplino in zavest, da so sanje večne.

Avtorica glasbe: Ditka

Avtor besedila: Feri Lainšček

Avtor aranžmaja: Gorazd Čepin

Na albumu: Med nama je angel, 2022

Ditka je izdala novo skladbo, ki je naslovna pesem prihajajočega albuma “Med nama je angel”. Album bo predstavila v atriju Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, v petek, 1.7.2022, ob 21.uri. Poleg poezije Ferija Lainščka, ki ji je najbolj domača, je tokrat izbrala še poezijo petih drugih velikih slovenskih pesnikov – Kajetana Koviča, Janeza Menarta, Cirila Zlobca, Karla Destovnika Kajuha in Srečka Kosovela. Pri eni od skladb se je Ditki v duetu pridružila tudi Tinkara Kovač.

Več novic