Četrtkovi dueti na Poštni v Mariboru

Četrkovi poletni večeri na Poštni ulici bodo namenjeni prav posebnim dogodkom. Kot nadaljevanje lanskega uspešnega cikla SOLO, bomo letos predstavili izjemne duete v ciklu ČETRTKOV DUET NA POŠTNI. Na malem odru Poštne, pred Bukvarno Ciproš. Intimno, neposredno. Društvo Poštna načrtuje kar osem dogodkov v tem ciklu, kot dodatek rednemu programu ob vikendih. Do sedaj so potrjeni naslednji izvajalci: Samo Šalamon in Vesna Zornik, Nuša Rojs in Matija Furlan, Patricija Škof in Tilen Beigot, Špela Brumen in Aleksander Živko, Janez Dovč in Boštjan Gombač. Že sama izbira nastopajočih nakazuje na glasbeno poslastico, saj so vsi vrhunski glasbi predani umetniki.

Več o prvem duetu, Vesna Zornik in Samo Šalamon, ki bosta nastopila v četrtek, 12.julija 2018 ob 20.30:

Vesna Zornik je medijsko zaslovela kot glavna vokalistka skupine Katalena. Kot interpretinja aranžmajev mnogih ljudskih pesmi je nase opozorila z veliko prepoznavnostjo glasu (npr. v skladbi Da gora ta Skarbinina). V letu 2010 je posnela prvo samostojno ploščo v slogu argentinskega tanga z naslovom TangoApasionada. Njen glas je idealen za milonge, kakršno je imela v Goriških Brdih. Uspešnost petja in nastopanja je potrdila tudi z nastopi na televizijskih šovih. (Vir: Wikipedia)

Samo Šalamon je »eden najbolj talentiranih mladih kitaristov in skladateljev na današnji jazz sceni« (Allmusic.com, ZDA). Do sedaj je posnel več kot 200 avtorskih kompozicij in 22 albumov kot vodja za svetovno priznane založbe, kot so Clean Feed Records, Fresh Sound New Talent, Not Two Records, Steeplechase Records in Splasch Records in igral ter snemal s svetovnimi zvezdami jazza, kot so John Scofield, Howard Levy, Tim Berne, Paul McCandless, Mark Turner, Michel Godard, John Hollenbeck, Drew Gress, Nguyen Le, Tony Malaby, Mark Helias, Tom Rainey, Dave Binney, Josh Roseman, John Hebert, Donny McCaslin, Dominique Pifarely, Gerald Cleaver, Bruno Chevillon, Loren Stillman, John O’Gallagher, Julian Arguelles, Carlo DeRosa, Tyshawn Sorey, Matt Brewer, Alex Machacek, Manu Codjia, Mikkel Ploug, Luciano Biondini, Jim Mullen, Rudi Mahall, Sabir Mateen, Fareed Haque, Rudy Linka, Paolino Dalla Porta, Ares Tavolazzi, Roberto Dani, Joris Teepe, Bruno Cesselli, Zlatko Kaučič, Salvatore Maiore, Kyle Gregory, Emanuele Cisi, Gianluca Petrella, Dejan Terzic, Wilbert de Joode in drugi.

Prestižna angleška založba Penguin Books (Brian Morton & Richard Cook: The Penguin Jazz Guide – The History of the Music in the 1001 Best Albums (Penguin Books, 2011) je leta 2011 ploščo Sama Šalamona z naslovom Ornethology uvrstila med 1001 najboljših plošč v zgodovini jazz glasbe ob bok velikanom jazza, kot so Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane, Duke Ellington, Herbie Hancock, Chick Corea, Charlie Parker in drugi. Samo Šalamon je edini slovenski glasbenik, ki mu je to uspelo!

BREST (duet):

Vesna Zornik (glas) in Samo Šalamon (kitara) bosta predstavila skladbe iz prvenca zasedbe Brest z naslovom Nemi film kot tudi nekaj novih skladb iz prihajajočega albuma.

Recenzije albuma iz Slovenije in tujine:

»Posebnost albuma je v njegovi zvočni in besedilni izvirnosti, ki so jo glasbeni mojstri dvignili na raven prave mojstrovine. Gotovo se bo album Nemi film potegoval za naj album leta!!« (Zdenko Matoz, DELO)

»Članovi skupine Brest feat. Vesna Zornik i njihovi gosti, spletom vrhunske lirike i instrumentalne izvedbe, kreirali su umjetničko djelo svjetske razine!« (Dragutin Matošević, Barikada, BiH)

»14 iskrivih glasbenobesedilnih novosti najrazličnejših odtenkov dvojine, zavitih v privlačno zvočno zgodbo. Vsestransko odlično in hkrati prijetno za uho!!« (Teja Klobčar, Radio SLO 1)

»Nemi film je eden tistih albumov, ki si jih vrtimo dolgo časa in jih vozimo s sabo v avtu… tisto, po čemer se plošča posebej odlikuje, je nevsiljiva vseprisotnost vrhunske kitare, od katere se po novem lahko učijo tudi rockerji!« (Žiga Valetič, ODZVEN)

»Glede na to, da je zasedba na začetku svoje koncertne poti in predstavlja eno najbolj svežih domačih glasbenih zasedb, si jih bodo programski vodje nekoliko bolj žlahtnih poletnih festivalov gotovo zaželeli na svojem odru!« (Zdenko Matoz, DELO)

»Besedila so živa, nagajiva, duhovita, sanjava, včasih trpka, nikoli patetična.« (Jure Longyka, Val 202)

»Nemi film je zbirka pesmi, ki se z neverjetno lahkotnostjo dotakne vsakdanjih življenjskih stvari ter skupino predstavi kot nekaj lepega in pomembnega. Če k temu dodamo izredno prilagodljivost izurjenega vokala Vesne Zornik in Šalamonovo prevladujočo kitaro, ki se izredno dobro znajde tudi v nejazzovskih žanrih, dobimo nadžanrsko skupino, ki svojo kakovost gradi na nepretencioznosti. Sveže!« (Veljko Njegovan, Mladina)

»Če želite uživati v izvrstni meri glasbene neobičajnosti oziroma edinstvenosti medžanrskega stapljanja, prijetno uravnovešene bere teh žanrskih začimb, visoki muzikalični oprijemljivosti, hudomušnim potezam veseloigre razgibavanja vodilnih motivov, ki ji daje prostor sama podoba skladb, bo Brest za vas skupina, ki jo morate obvezno preveriti, saj bo preverjeno popestrila vaše, še tako zahtevne, glasbeno-gurmanske okuse!!« (Aleš Podbrežnik, Rockline)

»Gre za harmonsko bogatost, izrazno melodiko, nepredvidljivost solističnih (improvizacijskih) vložkov, izpovedno ali pripovedno besedilo z bogato čustveno konotacijo in/ali močno sporočilnostjo ter uglajenost izvajanja…« (Nina Novak, Jazzetna)

»Njihov koncert je tako serviral izjemno čutno in intenzivno glasbo, ko nas je skupina popeljala na potovanje izven “uradnih” poti, kjer smo preko umirjenih balad opazovali lepote in tegobe življenja ter z rockovskimi momenti pomešanimi z drum’n’basom in bossa novo pljuvali po hitrosti vsakdana, ki iz človeka dela brezčutno gmoto kože in mesa.« (Festival Lent)

Več novic