CELLOFEST LJUBLJANA 2019 – letos med 15. in 25. oktobrom 2019

Med 15. in 25. oktobrom 2019 bo v Ljubljani potekal že tretji festival CELLOFEST LJUBLJANA, praznik violončelistov in violončela. Gre za tematski glasbeni festival, ki se posveča violončelu in ki ga sestavljata dva dela: cikel koncertov ter delavnice in seminarji z vrhunskimi domačimi in tujimi pedagogi. Letošnji Cellofest Ljubljana bo vključeval devet koncertov na izbranih lokacijah, tri mojstrske tečaje s priznanimi tujimi profesorji violončela in tridnevno delavnico za sto najmlajših violončelistov iz vse Slovenije. Cellofest predstavlja violončelo v vseh možnih različicah; kot solistični inštrument z orkestrom in klavirjem ter kot komorni oz. ansambelski inštrument. Dokazuje, da je violončelo primeren za improvizacijo in jazzovsko glasbo, hkrati pa se nam s koncertom stare glasbe predstavlja kot historični inštrument. Na koncertih bodo nastopili vrhunski domači in tuji violončelisti. Cellofest spodbuja skupno muziciranje izstopajočih slovenskih violončelistov, dejavnih tako doma kot v tujini, in bogati naš in vaš praznik violončela v Ljubljani. 

1) Torek, 15. oktobra 2019, ob 20.00
Slovenska filharmonija (Kozinova dvorana)
Otvoritveni koncert Cellofesta Ljubljana 2019
12-članski CELLOFEST ANSAMBEL
Solista: 
Nuška DRAŠČEK ROJKO – mezzosopran 
Marko HATLAK – harmonika

Spored: A. Shulman / M. Ravel / G. Fauré / R. Galliano

Najlepše je, ko violončeli zazvenijo skupaj. Zato bo po dveh odmevnih nastopih na preteklih Cellofestih tudi letošnji praznik odprl 12-članski Cellofest ansambel, ki združuje eminentne slovenske violončeliste, dejavne doma in v tujini. Kot solista se jim bosta pridružila izjemna in vsestranska glasbenika, mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko in harmonikar Marko Hatlak.

Organizator: IM.PULS ART, Levstikova ul. 22, SI-1000 Ljubljana / T: +386 1 251 11 12 /
E: houska@siol.net / Vstopnice: www.eventim.si (18, 15 eur)

2) Sreda, 16. oktobra 2019, ob 20.00
Kavarna SLAMIČ (Rdeča dvorana)
Violončelo v jazzu
ASJA VALČIĆ QUARTET

Priznana hrvaška jazzovska violončelistka se bo ljubljanskemu občinstvu predstavila s svojim kvartetom in vragolijami na violončelu. Asja Valčič se je rodila v Zagrebu, študirala pri prof. Valterju Dešpalju na zagrebški Akademiji za glasbo, kasneje pri prof. Natalji Šahovskaji na Konservatoriju Čajkovski v Moskvi ter pri prof. Karine Georgian v Detmoldu v Nemčiji. Kot solistka je nastopila že pod taktirko Zubina Mehte in Kazušija Ona ter sodelovala s člani znanih komornih zasedb, kot so Alban Berg Quartet, Brodsky kvartet in Melos Quartet. Od leta 2000 živi na Dunaju ter se posveča večinoma ustvarjanju na področju jazza.

Organizator: IM.PULS ART, Levstikova ul. 22, SI-1000 Ljubljana / T: +386 1 251 11 12 /
E: houska@siol.net / Obvezna rezervacija vstopnic: vstopnice@slamic.si (15 eur)
V sodelovanju s Kulturnim zavodom Zlata struna.

3) Četrtek, 17. oktobra 2019, ob 20.00
Slovenska filharmonija (Kozinova dvorana)
Glasbeni dialogi
Karmen PEČAR KORITNIK – violončelo & Aleksandar SERDAR – klavir

Spored: J. S. Bach / L. van Beethoven / J. Brahms / R. Schumann

Na tretjem koncertu letošnjega Cellofesta bosta združila moči violončelistka Karmen Pečar Koritnik in priznani srbski pianist Aleksandar Serdar. Mednarodno uveljavljena solista, ki sta na začetku svoje glasbene poti prejela najvišje nagrade na mednarodnih tekmovanjih, odlikujeta virtuoznost in poglobljena interpretacija. Karmen Pečar Koritnik, ki je tudi umetniška vodja Cellofesta Ljubljana, in Aleksandar Serdar, ki se je pred leti v isti dvorani predstavil s solističnim recitalom v prestižnem Srebrnem abonmaju Cankarjevega doma, se tokrat občinstvu predstavljata prvič s skupnim celovečernim sporedom.

Organizator: IM.PULS ART, Levstikova ul. 22, SI-1000 Ljubljana / T: +386 1 251 11 12 /
E: houska@siol.net / Vstopnice: www.eventim.si (18, 15 eur)

4) Sobota, 19. oktobra 2019, ob 18.00
Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (Dvorana L. M. Škerjanca)
La forza del violoncello: Moč usode – moč violončela

Nastopajoči: Sebastian Bertoncelj, Minja Spasić, Bernardo Brizani, Katarina Leskovar, Katarina Kozjek, Tamara Gombač, Urban Marinko, Izak Hudnik, Lucija Rupert, Vita Peterlin

Pod motom NOVE GENERACIJE je že pred dvema letoma prvič zaigralo skupaj osem izstopajočih violončelistov mlajše generacije. Vsi so se šolali tako v Sloveniji kot v tujini in bili nagrajeni na mnogih mednarodnih in domačih tekmovanjih. Za izbor sodelujočih in sestavo programa je že takrat in bo tudi tokrat poskrbel violončelist Sebastian Bertoncelj, ki se je v zadnjih letih uveljavil na domačih in tujih koncertnih odrih. Tokratni program je poimenoval La forza del violoncello: Moč usode – moč violončela. Na programu bodo večinoma operne priredbe od Mozarta do Verdija, v katerih bo prišla do veljave izraznost in virtuoznost violončela. Glasbeniki bodo zaigrali v različnih zasedbah: od dua pa vse do desetčlanskega ansambla.

Organizator: IM.PULS ART, Levstikova ul. 22, SI-1000 Ljubljana / T: +386 1 251 11 12 /
E: houska@siol.net / BREZPLAČEN VSTOP

5) Nedelja, 20. oktobra 2019, ob 11.00
Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (Dvorana L. M. Škerjanca)
ZAKLJUČNI KONCERT TRIDNEVNE DELAVNICE za najmlajše violončeliste iz vse Slovenije
Na tridnevni delavnici leta 2017 jih je sodelovalo 76 iz 27 slovenskih glasbenih šol. Tako je! Najmlajših violončelistov, ki so na sklepnem koncertu zapolnili veliki oder, in pod vodstvom prof. Ksenije Trotovšek v treh dneh pripravili nepozaben koncert.
Letos jih pričakujemo še več! 

Organizator: Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Ižanska cesta 12, 1000 Ljubljana /
T: 0590 74 300 / E: info@kgbl.si / BREZPLAČEN VSTOP

6) Nedelja, 20. oktobra 2019, ob 19.30
Akademija za glasbo v Ljubljani
Nova dela za violončelo

Koncert Nova dela za violončelo pripravljamo v sodelovanju z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani. Povezuje študente violončela ter slovenske skladatelje. Koncertni program bo predstavil nova dela za ta inštrument, ki so jih napisali domači skladatelji in študenti kompozicije, ter dela, ki se redko znajdejo na koncertnih sporedih. 

Organizator: Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani, Stari trg 34, 1000 Ljubljana /
T: +386 1 2427 300 / E: dekanat@ag.uni-lj.si / BREZPLAČEN VSTOP

7) Ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 20.00
Mestni muzej Ljubljana (atrij)

Baročni violončelo
Marco TESTORI – baročni violončelo
Gregor FELE – baročni violončelo
Domen MARINČIČ – čembalo

Spored: A. Vivaldi / J.-B. Barrière / S. Lanzetti / L. Boccherini / J. G. C. Schetky                 

Italijanski violončelist Marco Testori je bil vrsto let član enega od najbolj znanih ansamblov baročne glasbe Il Giardino Armonico. Od leta 2013 poučuje baročni violončelo na salzburškem Mozarteumu. Z nekdanjim študentom, slovenskim violončelistom Gregorjem Feletom, in čembalistom Domnom Marinčičem pripravlja virtuozni program, ki vas bo popeljal v svet stare glasbe.

Organizator: IM.PULS ART, Levstikova ul. 22, SI-1000 Ljubljana / T: +386 1 251 11 12 /
E: houska@siol.net / Vstopnice lahko kupite v predprodaji in pred koncertom v trgovini Mestnega muzeja Ljubljana na Gosposki 15, 1000 Ljubljana (15, 12 eur).

8) in 9) Četrtek, 24. in petek, 25. oktobra 2019, ob 19.30
Cankarjev dom (Gallusova dvorana)
ORANŽNI 2 (abonmajski koncert)
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE
Dirigent: Philipp von Steinaecker
Solist: Enrico Dindo – violončelo

Spored: L. van Beethoven / J. Haydn / F. Schubert

Kot solist v Haydnovem koncertu se bo predstavil italijanski violončelist Enrico Dindo, zmagovalec slovitega mednarodnega Rostropovičevega tekmovanja za violončeliste leta 1997. Koncertno kariero oblikuje tudi kot dirigent, saj je že od leta 2014 šef dirigent Simfoničnega orkestra HRT v Zagrebu. Orkestru Slovenske filharmonije bo dirigiral Philipp von Steinaecker, ki je prav tako dirigent in violončelist. Njegov repertoar zajema vsa slogovna obdobja, posebno strast pa goji do baročnega in klasicističnega repertoarja. Po več uspešnih sodelovanjih z Orkestrom Slovenske filharmonije se vrača v Ljubljano kot gostujoči dirigent treh abonmajskih koncertov v sezoni 2019/20. Organizator: Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, SI-1000 Ljubljana / T: +386 1 2410 800 / E: info@filharmonija.si / Vstopnice: www.cd-cc.si (28, 23, 18, 12, 10 eur)

Več novic