CELLOFEST LJUBLJANA 2019 – letos med 15. in 25. oktobrom 2019

Med 15. in 25. oktobrom 2019 bo v Ljubljani potekal ┼że tretji festival CELLOFEST LJUBLJANA, praznik violon─Źelistov in violon─Źela. Gre za tematski glasbeni festival, ki se posve─Źa violon─Źelu in ki ga sestavljata dva dela: cikel koncertov ter delavnice in seminarji z vrhunskimi doma─Źimi in tujimi pedagogi. Leto┼ínji Cellofest Ljubljana┬ábo vklju─Źeval devet koncertov na izbranih lokacijah, tri mojstrske te─Źaje s priznanimi tujimi profesorji violon─Źela in tridnevno delavnico za sto najmlaj┼íih violon─Źelistov iz vse Slovenije. Cellofest predstavlja violon─Źelo v vseh mo┼żnih razli─Źicah; kot solisti─Źni in┼ítrument z orkestrom in klavirjem ter kot komorni oz. ansambelski in┼ítrument. Dokazuje, da je violon─Źelo primeren za improvizacijo in jazzovsko glasbo, hkrati pa se nam s koncertom stare glasbe predstavlja kot histori─Źni in┼ítrument. Na koncertih bodo nastopili vrhunski doma─Źi in tuji violon─Źelisti. Cellofest spodbuja skupno muziciranje izstopajo─Źih slovenskih violon─Źelistov, dejavnih tako doma kot v tujini, in bogati na┼í in va┼í praznik violon─Źela v Ljubljani.┬á

1) Torek, 15. oktobra 2019, ob 20.00
Slovenska filharmonija (Kozinova dvorana)
Otvoritveni koncert Cellofesta Ljubljana 2019
12-─Źlanski CELLOFEST ANSAMBEL
Solista: 
Nu┼íka DRA┼á─îEK ROJKO ÔÇô mezzosopran 
Marko HATLAK ÔÇô harmonika

Spored: A. Shulman / M. Ravel / G. Faur├ę / R. Galliano

Najlep┼íe je, ko violon─Źeli zazvenijo skupaj. Zato bo po dveh odmevnih nastopih na preteklih Cellofestih tudi leto┼ínji praznik odprl 12-─Źlanski Cellofest ansambel, ki zdru┼żuje eminentne slovenske violon─Źeliste, dejavne doma in v tujini. Kot solista se jim bosta pridru┼żila izjemna in vsestranska glasbenika, mezzosopranistka Nu┼íka Dra┼í─Źek Rojko in harmonikar Marko Hatlak.

Organizator: IM.PULS ART, Levstikova ul. 22, SI-1000 Ljubljana / T: +386 1 251 11 12 /
E: houska@siol.net / Vstopnice: www.eventim.si (18, 15 eur)

2) Sreda, 16. oktobra 2019, ob 20.00
Kavarna SLAMI─î (Rde─Źa dvorana)
Violon─Źelo v jazzu
ASJA VAL─îI─ć QUARTET

Priznana hrva┼íka jazzovska violon─Źelistka se bo ljubljanskemu ob─Źinstvu predstavila s svojim kvartetom in vragolijami na violon─Źelu. Asja Val─Źi─Ź se je rodila v Zagrebu, ┼ítudirala pri prof. Valterju De┼ípalju na zagreb┼íki Akademiji za glasbo, kasneje pri prof. Natalji ┼áahovskaji na Konservatoriju ─îajkovski v Moskvi ter pri prof. Karine Georgian v Detmoldu v Nem─Źiji. Kot solistka je nastopila ┼że pod taktirko Zubina Mehte in Kazu┼íija Ona ter sodelovala s ─Źlani znanih komornih zasedb, kot so Alban Berg Quartet, Brodsky kvartet in Melos Quartet. Od leta 2000 ┼żivi na Dunaju ter se posve─Źa ve─Źinoma ustvarjanju na podro─Źju jazza.

Organizator: IM.PULS ART, Levstikova ul. 22, SI-1000 Ljubljana / T: +386 1 251 11 12 /
E: houska@siol.net / Obvezna rezervacija vstopnic: vstopnice@slamic.si (15 eur)
V sodelovanju s Kulturnim zavodom Zlata struna.

3) ─îetrtek, 17. oktobra 2019, ob 20.00
Slovenska filharmonija (Kozinova dvorana)
Glasbeni dialogi
Karmen PE─îAR KORITNIK ÔÇô violon─Źelo & Aleksandar SERDAR ÔÇô klavir

Spored: J. S. Bach / L. van Beethoven / J. Brahms / R. Schumann

Na tretjem koncertu leto┼ínjega Cellofesta bosta zdru┼żila mo─Źi violon─Źelistka Karmen Pe─Źar Koritnik in priznani srbski pianist Aleksandar Serdar. Mednarodno uveljavljena solista, ki sta na za─Źetku svoje glasbene poti prejela najvi┼íje nagrade na mednarodnih tekmovanjih, odlikujeta virtuoznost in poglobljena interpretacija. Karmen Pe─Źar Koritnik, ki je tudi umetni┼íka vodja Cellofesta Ljubljana, in Aleksandar Serdar, ki se je pred leti v isti dvorani predstavil s solisti─Źnim recitalom v presti┼żnem Srebrnem abonmaju Cankarjevega doma, se tokrat ob─Źinstvu predstavljata prvi─Ź s skupnim celove─Źernim sporedom.

Organizator: IM.PULS ART, Levstikova ul. 22, SI-1000 Ljubljana / T: +386 1 251 11 12 /
E: houska@siol.net / Vstopnice: www.eventim.si (18, 15 eur)

4) Sobota, 19. oktobra 2019, ob 18.00
Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (Dvorana L. M. Škerjanca)
La forza del violoncello: Mo─Ź usode ÔÇô mo─Ź violon─Źela

Nastopajo─Źi: Sebastian Bertoncelj, Minja Spasi─ç, Bernardo Brizani, Katarina Leskovar, Katarina Kozjek, Tamara Gomba─Ź, Urban Marinko, Izak Hudnik, Lucija Rupert, Vita Peterlin

Pod motom NOVE GENERACIJE je ┼że pred dvema letoma prvi─Ź zaigralo skupaj osem izstopajo─Źih violon─Źelistov mlaj┼íe generacije. Vsi so se ┼íolali tako v Sloveniji kot v tujini in bili nagrajeni na mnogih mednarodnih in doma─Źih tekmovanjih. Za izbor sodelujo─Źih in sestavo programa je ┼że takrat in bo tudi tokrat poskrbel violon─Źelist Sebastian Bertoncelj, ki se je v zadnjih letih uveljavil na doma─Źih in tujih koncertnih odrih. Tokratni program je poimenoval La forza del violoncello: Mo─Ź usode ÔÇô mo─Ź violon─Źela. Na programu bodo ve─Źinoma operne priredbe od Mozarta do Verdija, v katerih bo pri┼íla do veljave izraznost in virtuoznost violon─Źela. Glasbeniki bodo zaigrali v razli─Źnih zasedbah: od dua pa vse do deset─Źlanskega ansambla.

Organizator: IM.PULS ART, Levstikova ul. 22, SI-1000 Ljubljana / T: +386 1 251 11 12 /
E: houska@siol.net / BREZPLA─îEN VSTOP

5) Nedelja, 20. oktobra 2019, ob 11.00
Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (Dvorana L. M. Škerjanca)
ZAKLJU─îNI KONCERT TRIDNEVNE DELAVNICE za najmlaj┼íe violon─Źeliste iz vse Slovenije
Na tridnevni delavnici leta 2017 jih je sodelovalo 76 iz 27 slovenskih glasbenih ┼íol. Tako je! Najmlaj┼íih violon─Źelistov, ki so na sklepnem koncertu zapolnili veliki oder, in pod vodstvom prof. Ksenije Trotov┼íek v treh dneh pripravili nepozaben koncert.
Letos jih pri─Źakujemo ┼íe ve─Ź! 

Organizator: Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, I┼żanska cesta 12, 1000 Ljubljana /
T: 0590 74 300 / E: info@kgbl.si / BREZPLA─îEN VSTOP

6) Nedelja, 20. oktobra 2019, ob 19.30
Akademija za glasbo v Ljubljani
Nova dela za violon─Źelo

Koncert Nova dela za violon─Źelo pripravljamo v sodelovanju z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani. Povezuje ┼ítudente violon─Źela ter slovenske skladatelje. Koncertni program bo predstavil nova dela za ta in┼ítrument, ki so jih napisali doma─Źi skladatelji in ┼ítudenti kompozicije, ter dela, ki se redko znajdejo na koncertnih sporedih. 

Organizator: Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani, Stari trg 34, 1000 Ljubljana /
T: +386 1 2427 300 / E: dekanat@ag.uni-lj.si / BREZPLA─îEN VSTOP

7) Ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 20.00
Mestni muzej Ljubljana (atrij)

Baro─Źni violon─Źelo
Marco TESTORI ÔÇô baro─Źni violon─Źelo
Gregor FELE ÔÇô baro─Źni violon─Źelo
Domen MARIN─îI─î ÔÇô ─Źembalo

Spored: A. Vivaldi / J.-B. Barri├Ęre / S. Lanzetti / L. Boccherini / J. G. C. Schetky                 

Italijanski violon─Źelist Marco Testori je bil vrsto let ─Źlan enega od najbolj znanih ansamblov baro─Źne glasbe Il Giardino Armonico. Od leta 2013 pou─Źuje baro─Źni violon─Źelo na salzbur┼íkem Mozarteumu. Z nekdanjim ┼ítudentom, slovenskim violon─Źelistom Gregorjem Feletom, in ─Źembalistom Domnom Marin─Źi─Źem pripravlja virtuozni program, ki vas bo popeljal v svet stare glasbe.

Organizator: IM.PULS ART, Levstikova ul. 22, SI-1000 Ljubljana / T: +386 1 251 11 12 /
E: houska@siol.net / Vstopnice lahko kupite v predprodaji in pred koncertom v trgovini Mestnega muzeja Ljubljana na Gosposki 15, 1000 Ljubljana (15, 12 eur).

8) in 9) ─îetrtek, 24. in petek, 25. oktobra 2019, ob 19.30
Cankarjev dom (Gallusova dvorana)
ORAN┼ŻNI 2 (abonmajski koncert)
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE
Dirigent: Philipp von Steinaecker
Solist: Enrico Dindo ÔÇô violon─Źelo

Spored: L. van Beethoven / J. Haydn / F. Schubert

Kot solist v Haydnovem koncertu se bo predstavil italijanski violon─Źelist Enrico Dindo, zmagovalec slovitega mednarodnega Rostropovi─Źevega tekmovanja za violon─Źeliste leta 1997. Koncertno kariero oblikuje tudi kot dirigent, saj je ┼że od leta 2014 ┼íef dirigent Simfoni─Źnega orkestra HRT v Zagrebu. Orkestru Slovenske filharmonije bo dirigiral Philipp von Steinaecker, ki je prav tako dirigent in violon─Źelist. Njegov repertoar zajema vsa slogovna obdobja, posebno strast pa goji do baro─Źnega in klasicisti─Źnega repertoarja. Po ve─Ź uspe┼ínih sodelovanjih z Orkestrom Slovenske filharmonije se vra─Źa v Ljubljano kot gostujo─Źi dirigent treh abonmajskih koncertov v sezoni 2019/20. Organizator: Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, SI-1000 Ljubljana / T: +386 1 2410 800 / E: info@filharmonija.si / Vstopnice: www.cd-cc.si (28, 23, 18, 12, 10 eur)

You may also like