ALEXANDROV- Red Army Choir prihaja v Ljubljano – 15.11.2017 – Arena Stožice

V Stožice jeseni prihaja priznani ruski vojaški zbor, orkester in balet Alexandrov Red Army Choir, v torek 15. novembra 2017. Zbor je simbol ruske kulture, ki s 120 pevci, plesalci in glasbeniki izvaja tradicionalne ruske, narodne, vojaške in patriotske pesmi ter ruske plese. Spektakel za oči in ušesa, zbor z več kot 80 letno tradicijo vključuje vrhunske pevce, glasbenike, plesalce in umetnike, ki nastopajo ob najpomembnejših ruskih dogodkih in državnih funkcijah. Zbor poleg ruskih narodnih in patriotskih pesmi izvaja tudi svetovne operne arije in dela klasične glasbe. Winston Churchill pa je zbor označil kot »rusko pojoče orožje«.

Ravno v Sloveniji svetovno znani vojaški zbor začenja posebno memorandum turnejo v spomin svojim preminulim članom v tragični letalski nesreči 25. decembra 2016, v kateri je umrlo 64 članov orkestra, vključno z artističnim vodjo. Letalo je bilo namenjeno v Sirijo, kjer bi z ruskimi vojaki praznovali novo leto, takoj po vzletu pa je strmoglavilo v Črno morje. Leta 2015 je pred polno dvorano Stožice že nastopil The Red Army Choir z MVD zasedbo in moderniziranim repertoarjem, prestižna zasedba Alexandrov, ki nastopa na uradnih in protokolarnih funkcijah, pa v Slovenijo prihaja z začetkom posebne turneje v spomin svojim preminulim članom. Zbor je nastopil pred papežem Janezom Pavlom II. v Rimu, nastopal je na slovesnosti ob zaprisegi predsednikov Borisa Jelcina in Vladimirja Putina, na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Moskvi leta 1980, na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, vsako leto pa se 9. maja udeleži parade, ko Rusija praznuje zmago v drugi svetovni vojni. Ob tej edinstveni priložnosti spominske turneje Zbor, Orkester in Balet Rdeče Armade Alexandrov prihaja tudi v Slovenijo!

Zbor je bil ustanovljen z nalogo dvigovati moralo ruskih čet, poimenovan pa je po svojem prvem dirigentu Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu – avtorju sovjetske himne, ki s spremenjenim besedilom ostaja tudi ruska himna. Skozi desetletja delovanja je njegovo zbor narasel v številu članov in repertoarju, ki obsega več kot 2000 del in ga prilagodijo vsakemu posameznemu koncertu. Po pravilu zapojejo tudi nekaj pesmi v čast države gostiteljice, večne ruske klasike kot so Katjuša in Kalinka ter dela ruske in zahodnoevropske klasične glasbe. Vojaški pevski zbor je eden najboljših moških pevskih zborov na svetu, vsi člani imajo akademsko glasbeno izobrazbo, občasno pa se mu pridruži tudi ženski sopran in deški pevski zbor. Orkester poleg klasičnih inštrumentov vključuje tudi tradicionalna ruska glasbila, kot sta balalajka in domra, plesalci pa izvajajo ruske narodne in vojaške plese.

Vstopnice za koncert ŽE NA VOLJO na vseh prodajnih mestih Eventima in na spletni strani: https://goo.gl/8v18RT

***
Kontakt za medije: AGENCIJA GIG
E: pr@gig.si
T: 070 801 922

Več novic