38. Festival Radovljica 2020

Festival Radovljica poteka v tem slikovitem srednjeveŔkem mestu vsako leto v avgustu, nepretrgoma od leta 1983. Znan je po poudarku na starejŔi glasbi, a v svoje sporede že vrsto let vključuje tudi redko izvajano glasbo 19. in 20. stoletja, pogosto na ustreznih zgodovinskih glasbilih.

Na 38. Festivalu Radovljica 2020 se bo med 7. in 23. avgustom zvrstilo osem sporedov z repertoarjem od najzgodnejÅ”ega zapisanega večglasja iz 11. stoletja do Chopina in Liszta. Na njih bo nastopilo 33 umetnikov iz Avstralije, Avstrije, Armenije, Belgije, ČeÅ”ke, Izraela, Madžarske, Nemčije, SlovaÅ”ke, Å panije, Å vice in Slovenije. Med njimi so svetovno znani ansambli, tudi godalni ansambel Solamente naturali, vokalni kvintet Cinquecento in ansambel za srednjeveÅ”ko glasbo PER-SONAT, pa tudi mladi glasbeniki, kot so pianistka RosalĆ­a Gomez Lasheras, tenorist Jacob Lawrence in mezzosopranistka Jasmina Črnčič. Polovica sporedov je nastala posebej za festival, pet jih je tako ali drugače povezanih s Slovenijo in trije so posvečeni slovenski glasbeni dediŔčini od 16. do 19. stoletja.

Vsi koncerti bodo potekali v skladu z navodili NIJZ. Več koncertov bo v cerkvi, otvoritveni koncert bo predvidoma na prostem, enega izmed sporedov v graŔčini bomo ponovili.

Spored festivala Ŕtirinajsto leto zapored oblikuje umetniŔki vodja festivala Domen Marinčič. Organizator je DruŔtvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica, predsednica Marija Kolar.

Otvoritveni koncert slovaÅ”kega ansambla Solamente Naturali povezuje glasbo Georga Philippa Telemanna z ljudsko glasbo iz takratnih rokopisov. Na koncertu z naslovom Valvasorjev zvok bo zazvenela slovenska glasbena dediŔčina 17. stoletja v nenavadni zasedbi glasbil, ki so se leta 1693 znaÅ”la v Valvasorjevi zapuŔčini. Vokalni kvintet Cinquecento bo prvič v novejÅ”em času izvedel maÅ”o Antoniusa Gosswina, ki se je ohranila samo v Ljubljani, in jo dopolnil z liturgično glasbo njegovih sodobnikov na dvoru v Gradcu. Na četrtem koncertu bomo sliÅ”ali godalne trie Beethovna, Schuberta in Eduarda de Lannoyja, lastnika dvorca ViltuÅ” pri Mariboru, ki je poznal Beethovna, Schuberta, Mendelssohna in Liszta. Mladi avstralski tenorist Jacob Lawrence bo nastopil z italijansko duhovno glasbo iz prelomnega obdobja okrog leta 1600. Å panska pianistka RosalĆ­a Gomez Lasheras izvaja glasbo Chopina in Liszta po vzoru zgodovinskih posnetkov Lisztovih učencev in virih, ki opisujejo njegovo pedagoÅ”ko delo in izvajalski slog. Petčlanski ansambel PER-SONAT, ki ga vodi Sabine Lutzenberger in v katerem sodeluje tudi slovenska specialistka za srednjeveÅ”ko glasbo Jasmina Črnčič, se bo posvetil najzgodnejÅ”emu zapisanemu večglasju in drugo srednjeveÅ”ko glasbo, ki je povezana z mitskim pevcem Orfejem. Sklepni koncert bo povezal komorno glasbo Mozarta in Haydna s plesi, kakrÅ”ne so takrat poznali tudi pri nas.

V sklopu festivala bo potekal tudi tečaj za kljunasto flavto z Matejo Bajt. Na vse koncerte vozi brezplačni avtobus iz Ljubljane in Kranja.

www.festival-radovljica.si

You may also like