37. Festival Radovljica 2019

Festival Radovljica poteka v tem slikovitem srednjeve┼íkem mestu vsako leto v avgustu, nepretrgoma od leta 1983. Znan je po poudarku na starej┼íi glasbi, a ┼że vrsto let vklju─Źuje v svoje sporede tudi redko izvajano glasbo 19. in 20. stoletja, pogosto na ustreznih zgodovinskih glasbilih.

Na 37. Festivalu Radovljica 2019 se bo med 10. in 25. avgustom zvrstilo deset koncertov. Na njih bo nastopilo 49 umetnikov iz ┼íestnajstih dr┼żav: Avstralije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Finske, Francije, Italije, Mad┼żarske, Nizozemske, Poljske, Romunije, Rusije, Slovenije, ┼ápanije, ┼ávedske, ┼ávice in Velike Britanije. Med njimi so svetovno znani ansambli in solisti, tudi ruski violon─Źelist Aleksander Rudin, francoski ─Źembalist Pierre Hanta├», ┼ívedski solist na kljunasti flavti Dan Laurin in ┼ívicarski mojster improvizacije Rudolf Lutz. Repertoar sega od Bizantinskega korala do Johanna Sebastiana Bacha in Franza Schuberta. Ve─Ź sporedov in sestavov je nastalo posebej za festival in trije sporedi bodo posve─Źeni slovenski glasbeni dedi┼í─Źini od 16. do 18. stoletja.

Spored festivala trinajsto leto zapored oblikuje umetni┼íki vodja festivala Domen Marin─Źi─Ź. Organizator je Dru┼ítvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica, predsednica Marija Kolar.

┼Że na otvoritvenem koncertu bosta zazvenela poleg koncertov Antonia Vivaldija ─Źembalski koncert v italijanskem slogu iz ptujske zbirke, ki je morda delo slovenskega avtorja, in trio Arcangela Corellija iz rokopisa v Ljubljani. Tretji koncert bo posve─Źen koncertantnim motetom Isaaca Poscha, ki je zadnja leta ┼żivljenja pre┼żivel na Kranjskem. Koncert italijanskega enajst─Źlanskega ansambla Cantica Symphonia bo predstavil dvozborske psalme za ve─Źernice italijanskih poznorenesan─Źnih skladateljev, ki so se ohranili v rokopisih iz Gornjega Grada in so bili neko─Ź last ljubljanskega knezo┼íkofa Toma┼ża Hrena. Ve─Źino skladb poznamo le iz Hrenove zbirke in zazvenele bodo prvi─Ź po ve─Ź stoletjih.

Cikel objavljenih zbirk Johanna Sebastiana Bacha bo letos nadaljeval slavni francoski ─Źembalist Pierre Hanta├» z Goldbergovimi variacijami. Baritonist Romain Bockler in lutnjist Bor Zuljan bosta nastopila z lastnimi priredbami glasbe Josquina Despreza. Na sporedu ─Źetrtega koncerta bo klavirski trio Franza Schuberta na zgodovinskih glasbilih; violon─Źelist Aleksander Rudin bo igral tudi arpeggione, redko godalo, ki ga je leta 1823 izumil dunajski goslar Stauffer in za katerega je Schubert napisal svojo priljubljeno sonato. Legendarni ┼ívicarski improvizator Rudolf Lutz bo improviziral v Bachovem slogu na orglah cerkve v Velesovem. Hrva┼íki guslar Jure Milo┼í bo nastopil s tremi hercegovskimi pevkami s sporedom tradicionalne glasbe iz Zahodne Hercegovine. Deset─Źlanski vokalni ansambel Byzantion bo izvajal bizantinski koral romunske pravoslavne cerkve. Festival bo sklenil The English Cornett & Sackbut Ensemble z bene┼íko glasbo za cinke in pozavne.

V sklopu festivala bo potekal tudi te─Źaj za kljunasto flavto z Matejo Bajt. Na vse koncerte vozi brezpla─Źni avtobus iz Ljubljane in Kranja.

1. KONCERT

Sobota, 10. avgusta 2019, ob 20.00, Radovlji┼íka gra┼í─Źina

Koncerti Antonia Vivaldija in sodobnikov

Dan Laurin, kljunasta flavta

Aureliusz Goliński, violina

Ana Vasi─ç, violina

Zsuzsanna Czentnár, viola

Domen Marin─Źi─Ź, violon─Źelo

Anna Paradiso, ─Źembalo

Spored: Antonio Vivaldi, Georg Philipp Telemann, Arcangelo Corelli, Jo┼żef Kastelic

Veliko baro─Źne glasbe za kljunasto flavto je nastalo za ljubiteljske glasbenike, v Italiji pa je bilo druga─Źe. V bene┼íki siroti─Źnici, kjer je bil zaposlen Vivaldi, je pou─Źevala vrsta zanimivih pihalcev, in Vivaldi je veliko komponiral tudi za razne nem┼íke virtuoze. Dan Laurin je ┼że tri desetletja tesno povezan z njegovimi koncerti za kljunasto flavto. Na sporedu bosta tudi ─Źembalski koncert v italijanskem slogu, ki ga pripisujejo Jo┼żefu Kastelicu iz ┼áo┼ítanja in ki se je ohranil na Ptuju, in trio Arcangela Corellija iz rokopisa v Ljubljani.

2. KONCERT

Nedelja, 11. avgusta 2019, ob 20.00, Radovlji┼íka gra┼í─Źina

Josquin Desprez: moteti in šansone za glas in lutnjo

Ansambel Dulces Exuviae

Romain Bockler, bariton

Bor Zuljan, renesan─Źna lutnja

Spored: Josquin Desprez

Vsestranski florentinski u─Źenjak Cosimo Bartoli je Josquinovo vlogo v glasbi primerjal z vlogo, ki je v arhitekturi, slikarstvu in kiparstvu pripadala Michelangelu. Sodil je, da sta odprla o─Źi tistim, ki u┼żivajo v teh umetnostih, in vsem, ki bodo v njih u┼żivali v prihodnosti. Romain Bockler in Bor Zuljan izvajata Josquinovo polifonijo v lastnih priredbah za glas in lutnjo, obogateno z ekspresivnimi okraski in diminucijami.

3. KONCERT

Torek, 13. avgusta 2019, ob 20.00, Radovlji┼íka gra┼í─Źina

Isaac Posch: moteti iz zbirke Harmonia concertans

Ansambel musica cubicularis

Theresa Dlouhy, sopran

Clara Brunet Vila, sopran

Tanja Vogrin, sopran

Matthew Baker, bas

Toma┼ż Sev┼íek, orgelski pozitiv

Domen Marin─Źi─Ź, ─Źembalo, viola da gamba

Spored: Isaac Posch, Jacobus Handl – Gallus, Georg Prenner, Lodovico Viadana

Poscheva zbirka motetov za razne zasedbe pevskih solistov in basso continuo Harmonia concertans sodi med najzanimivej┼ía dela starej┼íe slovenske glasbene dedi┼í─Źine. Posch je zadnja leta pre┼żivel na Kranjskem. Po ansambelskih plesih za koro┼íke in kranjske plemi─Źe, s katerimi smo sklenili lanski festival, je za tisk pripravil tudi motete, a jih je leta 1623 izdala njegova vdova.

4. KONCERT

Petek, 16. avgusta 2019, ob 20.00, Radovlji┼íka gra┼í─Źina

Franz Schubert: klavirski trio in sonata za arpeggione

Cecilia Bernardini, violina

Aleksander Rudin, violon─Źelo, arpeggione

Aapo H├Ąkkinen, zgodovinski klavir

Spored: Franz Schubert

Izvedbe Schubertove glasbe na zgodovinskih glasbilih so redno na sporedu festivala. Njegov mojstrski Klavirski trio v Es-duru je nastal leta 1827 in je bil ena redkih poznih skladb, ki jih je sli┼íal pred smrtjo pri enaintridesetih. Slavni ruski violon─Źelist Aleksander Rudin igra tudi arpeggione, redko godalo, ki ga je izumil dunajski goslar Stauffer in za katerega je Schubert napisal svojo priljubljeno sonato.

5. KONCERT

Sobota, 17. avgusta 2019, ob 20.00, cerkev sv. Petra, Radovljica

Dvozborske ve─Źernice iz Gornjega Grada

Ansambel Cantica Symphonia

Giuseppe Maletto, glasbeno vodstvo

Laura Fabris, Elena Bertuzzi, sopran

Elena Carzaniga, Annalisa Mazzoni, alt

Giuseppe Maletto, Raffaele Giordani, Massimo Altieri, Massimo Lombardi, tenor

Matteo Bellotto, Guglielmo Buonsanti, bas

Lorenzo Feder, orgle

Spored: Giulio Belli, Bartolomeo Spontone, Andrea Feliciani, Francesco Stivori, Tiburzio Massaino, Giovanni Croce, Andrea Gabrieli

Tretje leto zapored bo na festivalu zazvenela glasba iz kornih knjig ljubljanskega knezo┼íkofa Toma┼ża Hrena, ki so jih neko─Ź hranili v Gornjem Gradu. Po polifoniji frankoflamskih skladateljev prina┼ía novi spored dvozborske psalme italijanskih skladateljev s konca 16. stoletja. Veliko se jih je ohranilo le pri nas in sli┼íali jih bomo prvi─Ź po ve─Ź stoletjih.

6. KONCERT

Nedelja, 18. avgusta 2019, ob 20.00,

cerkev Marijinega oznanjenja, Velesovo (Adergas)

Orgelska improvizacija v Bachovem slogu

Rudolf Lutz, orgle

Spored: orgelska improvizacija

Kandidati za slu┼żbo organista so morali neko─Ź improvizirati preludije, fuge, orgelske trie in razne koralne obdelave. Bach je veljal za izjemnega improvizatorja in njegov sin Wilhelm Friedemann je trdil, da so bile njegove improvizacije ┼íe bolj slovesne, dostojanstvene in sublimne kakor zapisane skladbe. Legendarni mojster improvizacije Rudolf Lutz o┼żivlja to prakso na posebno prepri─Źljiv in komunikativen na─Źin.

7. KONCERT

Torek, 20. avgusta 2019, ob 20.00, Radovlji┼íka gra┼í─Źina

Johann Sebastian Bach: Goldbergove variacije

Pierre Hanta├», ─Źembalo

Spored: Johann Sebastian Bach

Po ┼ítirih Bachovih zbirkah, ki so zazvenele na festivalu v zadnjih letih, so letos na vrsti slavne Goldbergove variacije, ki jih je Bach objavil kot ─Źetrti del cikla Clavier-├ťbung. Njegov prvi biograf Forkel je trdil, da so nastale na pobudo ruskega veleposlanika: ta da si je za┼żelel skladb ne┼żnega in ┼żivahnej┼íega zna─Źaja, ki bi ga razveseljevale med nespe─Źnostjo. Pierre Hanta├» jih izvaja ┼że vse od za─Źetka svoje izjemne kariere.

8. KONCERT

─îetrtek, 22. avgusta 2019, ob 20.00, Radovlji┼íka gra┼í─Źina

Tradicionalna glasba iz Zahodne Hercegovine

Jure Miloš, glas, gusle, diple, svirala, lijerica

Lidija Bo┼íkovi─ç, Anja Zelenika, Andrea Ko┼żul, glasovi

Mladi guslar Jure Milo┼í predstavlja s hercegovskimi pevkami tradicijo Hrvatov zahodne Hercegovine z arhai─Źno-tradicionalnimi napevi, kot so ganga, brojkavica, sopra─Źko pivanje, putni─Źko pivanje, pivanje na bas in be─çarac, in z glasbili, kot so gusle, diple, svirala in lijerica. Z glasbo slikajo zgodovino hrva┼íkega naroda od njegove naselitve na obmo─Źju dana┼ínjih dr┼żav Bosne in Hercegovine in Hrva┼íke.

9. KONCERT

Sobota, 24. avgusta 2019, ob 20.00, Cerkev sv. Petra, Radovljica

Bizantinski koral romunske pravoslavne cerkve

Vokalni ansambel Byzantion

Adrian Sîrbu, glas, glasbeno vodstvo

Dorin Ionescu, Marius-Ion Zavate, Drago┼č-Gabriel Chelariu, Iulian-Vlad Zaltariov, Ioan Dulgheriu, Constantin Nichifor Hrestic, Sebastian Socol, Ionu╚Ť Cop─âcel, Paul-Vl─âdu┼ú Lungu, glasovi

Tradicija bizantinskega korala izvira iz svetih himnografov pravoslavne cerkve. Njegova navidezna preprostost zakriva kompleksnost lestvic in modusov, ritmov in melodi─Źnih obrazcev, etosa in yphosa (sloga). Vokalni ansambel Byzantion nam pri─Źara atmosfero velikono─Źne liturgije s spevi, kakr┼íne so stoletja peli tako v Bizancu kakor v slavnih romunskih samostanih v Moldaviji.

10. KONCERT

Nedelja, 25. avgusta 2019, ob 20.00, Radovlji┼íka gra┼í─Źina

Odmevi Benetk ÔÇô glasba za trobila iz mesta na vodi

The English Cornett & Sackbut Ensemble

Gawain Glenton, cink

Conor Hastings, cink

Emily White, pozavna

Tom Lees, pozavna

Adrian France, pozavna

Silas Wollston, orgelski pozitiv

Spored: Claudio Merulo, Dario Castello, Giovanni Gabrieli, Adrian Willaert, Lodovico Agostini, Giovanni Rovetta, Ottavio Bargnani, Annibale Gregori

Benetke so tesno povezane z zvokom trobil, saj so v njihovi zlati dobi tam delovali nekateri izmed najbolj┼íih cinkistov in pozavnistov vseh ─Źasov. Nastopali so na prostem in v pala─Źah, sodelovali pri bogoslu┼żju in spremljali prazni─Źne procesije. Obe glasbili, cink in pozavno, so cenili zaradi njune podobnosti s ─Źlove┼íkim glasom, cink pa so primerjali tudi s son─Źnim ┼żarkom, ki posije skozi mrak.

37. Festival Radovljica 2019

You may also like