36. Festival Radovljica zaprl svoja vrata

V ponedeljek zvečer se je z razprodanim glasbeno-plesnim projektom “Isaac Posch: Veselo glasbeno slavje” končal 36. Festival Radovljica. Občinstvo je lahko med drugim prisluhnilo točno 400 let stari glasbi skladatelja Isaaca Poscha, ki jo je ta posvetil koroškim in kranjskim deželnim stanovom in ki je bila namenjena godalnemu ansamblu. Namenjena je bila igranju med slavnostnimi obedi in nanjo se je tudi plesalo. Pri projektu sta sodelovala ansambel Cortesia in ansambel musica cubicularis.

Letošnji Festival Radovljica je potekal od 4. do 21. avgusta na treh lokacijah (Radovljiška graščina, cerkev sv. Petra v Radovljici in cerkev Marijinega oznanjenja v Velesovem) in vključeval 10 koncertov. Kot že v preteklih letih je bil predstavljeni glasbeni repertoar na festivalu izredno širok – občinstvo je lahko prisluhnilo glasbi, kakršno so izvajali mestni piskači v času renesančne Evrope, novim rekonstrukcijam glasbe 10. stoletja iz časa Vikingov, virtuozni glasbi na zgodovinskem klavirju (fortepianu), Schubertovemu in Boccherinijevemu kvintetu na zgodovinskih glasbilih s črevnatimi strunami, srednjeveškimi pesmim Carmina Burana v popolnoma novi luči, Bachovim mojstrovinam na orglah, angleškim renesančnim pesmim, vokalni poznorenesančni glasbi iz zbirke ljubljanskega knezoškofa Tomaža Hrena, 400 let stari glasbi Isaaca Poscha in pesmim in motetom nemške romantike.

Na Festivalu Radovljica je letos nastopilo 47 umetnikov iz Armenije, Avstrije, Belgije, Danske, Italije, Madžarske, Nemčije, Švedske, Velike Britanije in Slovenije. Med njimi so bili svetovno znani ansambli in solisti, pet sporedov oz. ansamblov je nastalo posebej za festival, trije sporedi pa so bili posvečeni slovenski glasbeni dediščini renesanse, baroka in klasicizma. Radio Slovenija je posnel 5 koncertnih večerov. V sklopu festivala sta potekali tudi delavnica za pevce in tečaji za kljunasto flavto, orgle in čembalo.

Obiskanost koncertov je bila ponovno zelo velika, saj je bila večina koncertov razprodanih. Prihodnje leto bo festival potekal med 10. in 25. avgustom 2019.

Več novic