3. koncert cikla PLE─îNIK & A-CAPPELLA – Jazzva / 24.9.2020

V koncertnem ciklu PLE─îNIK & A-CAPPELLA se dopolnjujeta glasba in arhitektura. Na petih slikovitih Ple─Źnikovih lokacijah v Ljubljani boste lahko prisluhnili petim priznanim zasedbam a-cappella. S projektom ┼żelimo povezati dve umetni┼íki zvrsti in s pomo─Źjo edinstvene Ple─Źnikove arhitekture poslu┼íalcem oplemenititi njihovo do┼żivljanje glasbe ter jim pripraviti pravo umetni┼íko do┼żivetje za oko in uho. Hkrati ┼żelimo s pomo─Źjo koncertov ┼íir┼ío javnost privabiti v nekatere manj znane Ple─Źnikove objekte. Oblikovanje posameznih koncertnih sporedov je bilo unikatno.

Umetni┼íke vodje vokalnih skupin smo povabili na Ple─Źnikove lokacije. Koncertne sporede so oblikovali glede na ob─Źutke in vtise, ki so jih dobili v posameznih Ple─Źnikovih objektih. S tem procesom smo ┼żeleli vzpostaviti kreativni dialog med ustvarjalci in arhitekturo. Izjema je zgolj prvi koncert, ki bo potekal v atriju Narodne in univerzitetne knji┼żnice (NUK) ob Vegovi ulici, na katerem boste lahko prisluhnili koncertnemu sporedu pod motom “Ko spregovori aleja skladateljev”.

─îlani Slovenskega okteta bodo na tem koncertu izvajali dela skladateljev, katerih doprsne kipe je Ple─Źnik v tridesetih letih 20. stoletja postavil na bli┼żnji Vegovi ulici. Koncertni cikel z izklju─Źno vokalnimi zasedbami je zami┼íljen kot predtakt festivala Europa Cantat 2021, ki bo potekal v Ljubljani prihodnje leto.

Petek, 11. septembra 2020, ob 20.30
Atrij NUK (Turjaška 1, 1000 Ljubljana) 

SLOVENSKI OKTET Umetni┼íki vodja: Jo┼że Vidic

Slovenski oktet je prvi─Ź zapel ┼że leta 1951 in od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski mo┼íki vokalni komorni ansambel. Repertoar okteta je izjemno ┼íirok in raznolik, saj zajema dela iz obdobja renesanse, klasicizma in romantike, ljudske pesmi vseh narodov ter dela sodobnikov. Posebno skrb Slovenski oktet namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim ┼żarom predstavlja na doma─Źih in tujih koncertnih odrih. Od leta 2019 ansambel deluje v naslednji sestavi: Andrej Oder, Rok Feren─Źak, David Jagodic, Janez Triler,

Jo┼że Vidic, Darko Vidic, Janko Vol─Źan┼íek in Matej Voje.

─îetrtek, 17. septembra 2020, ob 20.30
Cerkev sv. Cirila in Metoda (Kuzmi─Źeva 6, 1000 Ljubljana Be┼żigrad)

Gospelovski zbor BEE GEESUS & NUŠKA DRAŠČEK
Umetni┼íki vodja: Matej Virti─Ź

Bee Geesus je prvi slovenski gospelovski zbor. Skupina rado┼żivih pevk in pevcev plete vokale v ubran urbani zvok pod taktirko vidnega akapelista Mateja Virti─Źa. Svojemu glasbenemu izrazu pravijo gospel fever, zanj pa je zna─Źilna energi─Źna izvedba ─Źrnske duhovne glasbe z mo─Źno harmonijo in ─Źvrstim ritmom. Zbor ostaja zvest izvirnemu sporo─Źilu gospelovske glasbe, ki ni danes ni─Ź manj aktualno kot v ─Źasu, ko je pomenilo glasen klic po osebni svobodi in je prina┼íalo upanje vsem zatiranim. Njihov repertoar predstavljajo priredbe tradicionalnih gospelov in spiritualov ter sodobne umetne stvaritve s pridihom jazza in popa. Na tokratnem koncertu se jim bo kot solistka pridru┼żila odli─Źna in vsestranska vokalistka Nu┼íka Dra┼í─Źek.

─îetrtek, 24. septembra 2020, ob 20.30
Vrt pred Ple─Źnikovo hi┼ío (Karunova 4ÔÇô6, 1000 Ljubljana)

JAZZVA – Umetni┼íka vodja: Jasna ┼Żitnik

Jazzva je v svet vokalne glasbe vstopila ┼że pred ve─Ź kot desetletjem. Na poti raziskovanja ─Źlove┼íkega glasu pi┼íejo nove zgodbe, i┼í─Źejo harmonije in se igrajo z razli─Źnimi barvami in u─Źinki. Njihov repertoar sestavljajo pesmi najrazli─Źnej┼íih ┼żanrov; od popa, rocka in jazza do aran┼żmajev ljudskih pesmi. Pri tem sodelujejo z odli─Źnimi aran┼żerji, ki poskrbijo za uresni─Źitev vseh njihovih malih norih idej. Svoje ambicije Jazzva uresni─Źuje s koncertiranjem, organiziranjem koncertov, snemanjem ter udele┼żbo na festivalih. Leta 2019 je Jazzva zasedla 3. mesto na mednarodnem tekmovanju Evropski zbor leta 2019 v G├Âteborgu na ┼ávedskem. Jazzvo sestavljajo:

Katja Kova─Źi─Ź (sopran), Jasna ┼Żitnik (mezzosopran), Anja Hrastov┼íek (alt), Jon Leskovec (tenor), Klemen Dovjak (bariton), Andrej Perdih (bas) in Anej Kebri─Ź (beatbox).

─îetrtek, 1. oktobra 2020, ob 20.30
Cerkev sv. Fran─Źi┼íka Asi┼íkega (─îernetova ul. 20, 1000 Ljubljana)
Komorni zbor KGBL
Umetni┼íki vodja: Ambro┼ż ─îopi

Razcvet zborovskega gibanja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani se je za─Źel leta 2010, ko je skladatelj in dirigent┬áAmbro┼ż ─îopi┬áprevzel vodstvo zbora. Komorni zbor KGBL sestavljajo pevci, ki si ┼żelijo ve─Źjih izzivov, nadgradnje vokalnotehni─Źnih znanj in petja zahtevnej┼íe zborovske literature na vi┼íji kakovostni ravni. Repertoar zbora je sestavljen ┼żanrsko in slogovno raznoliko od renesanse do sodobne glasbe. V zadnjih letih je zbor naro─Źil ┼ítevilne skladbe pri eminentnih slovenskih skladateljih ter se z velikim uspehom predstavil na mnogo mednarodnih tekmovanjih (Talin, 2015; Moskva, 2016; Tolosa, 2017; Cork, 2019). Zbor redno koncertira doma in v tujini (┼ápanija, ┼ávedska, ┼ávica, Tajvan, Kitajska).

─îetrtek, 8. oktobra 2020, ob 20.30
Cerkev sv. Mihaela na Barju (─îrna vas 48, 1000 Ljubljana)

INGENIUM ENSEMBLE
Umetni┼íki vodja: Bla┼ż Strmole

Ingenium Ensemble┬áje mednarodno uveljavljena pevska zasedba iz Slovenije, ki se posve─Źa tako izvajanju klasi─Źne zborovske glasbe kot tudi sodobnim stvaritvam. Skupina najpogosteje nastopa na tujih glasbenih festivalih, kjer ponosno zastopa bogato slovensko zborovsko izro─Źilo. Med najvidnej┼íimi dose┼żki zasedbe naj omenimo uspehe na zborovskih tekmovanjih v Leipzigu, Arezzu in Tolosi, kjer je leta 2014 poleg zmage v obeh kategorijah za vokalne skupine prejela tudi nagrado ob─Źinstva. Ingenium Ensemble sestavljajo: Blanka ─îak┼í (sopran), Petra Frece (mezzosopran), Bla┼ż Strmole (tenor), Domen An┼żlovar (tenor), Matja┼ż Strmole (bariton) in Ambro┼ż Rener (bas).

You may also like