1. MEDNARODNO KLAVIRSKO TEKMOVANJE JANEZ MATIČIČ 2018.

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (KGBL) bo letos organiziral 1. MEDNARODNO KLAVIRSKO TEKMOVANJE JANEZ MATIČIČ 2018. Tekmovanje bo potekalo od 10. do 15. decembra 2018 v Ljubljani. Tekmovanje je namenjeno pianistom vseh narodnosti do 35 let in je razdeljeno na pet kategorij. Gre za prvo mednarodno klavirsko tekmovanje pri nas, ki je namenjeno tako mladim, kot tudi zrelim pianistom, z že zaključenim visokošolskim študijem. Posebnost tekmovanja je, da tekmovalci v posameznih kategorijah izvajajo obvezne skladbe, ki jih je napisal pobudnik tekmovanja – Janez Matičič.

Janez Matičič je mednarodno priznani slovenski skladatelj in pianist (rojen leta 1926 v Ljubljani), ki je leta 2007 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Janez Matičič je končal študij kompozicije pri L. M. Škerjancu (1950) in študij dirigiranja pri Danilu Švari v Ljubljani (1951). Kasneje se je izpopolnjeval v Parizu pri znameniti Nadii Boulanger, ki ga je vpeljala v sodobnejše skladateljske vode. Med leti 1962-1975 se je ukvarjal z elektroakustično glasbo in bil član skupine Groupe de Recherches Musicales pod vodstvom Pierra Schaefferja.Med leti 1962-75 se je ukvarjal z elektroakustično glasbo in bil član skupine Groupe de Recherches Musicales pod vodstvom Pierra Schaefferja. Je dobitnik prestižne nagrade Princ Rainier v Monacu (1962) in nagrade Mérite Culturel et Artistique v Parizu (1969). Matičič je s pianistično dejavnostjo ves čas bogatil svojo ustvarjalno in pedagoško delo in ustvaril pianistični opus, ki je med najobsežnejšimi in najbolj profiliranimi v vsej slovenski glasbeni ustvarjalnosti. Leta 2007 je postal redni član Slovenske Akademije Znanosti in Umetnosti. Med leti 1962-1975 se je ukvarjal z elektroakustično glasbo in bil član skupine Groupe de Recherches Musicales pod vodstvom Pierra Schaefferja. Med leti 1962-1975 se je ukvarjal z elektroakustično glasbo in bil član skupine Groupe de Recherches Musicales pod vodstvom Pierra Schaefferja. vode. Med leti 1962-1975 se je ukvarjal z elektroakustično glasbo in bil član skupine Groupe de Recherches Musicales pod vodstvom Pierra Schaefferja. Je dobitnik prestižne nagrade Prince Rainier v Monacu (1962) in nagrade Mérite Culturel et Artistique v Parizu (1969). Matičič je s pianistično dejavnostjo ves čas bogatil svojo ustvarjalno in pedagoško delo in ustvaril pianistični opus, ki je med najobsežnejšimi in najbolj profiliranimi v vsej slovenski glasbeni ustvarjalnosti. Leta 2007 je postal redni član Slovenske Akademije Znanosti in Ume

V strokovni žiriji tekmovanja bodo:
JANEZ MATIČIČ (Slovenija) – častni predsednik
RUBEN DALIBALTAYAN (Hrvaška)
ZUZANA NIEDERDORFER (Avstrija)
LIDIJA STANKOVIĆ (Srbija)
HINKO HAAS (Slovenija)

Rok za prijave na tekmovanje je 10. november 2018. Vse potrebne informacije o tekmovanju so dosegljive na: www.kgbl.si

Vsi nagrajenci mednarodnega tekmovanja Janez Matičič prejmejo praktično ali denarno nagrado iz nagradnega sklada tekmovanja.
Skupni nagradni sklad tekmovanja je 6.900 eur.

Več novic