Znani Slovenci po─Źastili vrhunski sir, izdelan v Sloveniji

Znani Slovenci in Slovenke so podprli uspe┼íno zgodbo slovenskega podjetja in preizkusili prve veganske sire, izdelane v Sloveniji. Stregel jim je, kdo drug kot, Vegan Master Chef Emanuele Di Biase, topli son─Źni ┼żarki pa so dodali le ┼íe piko na i tako imenovanemu ÔÇ×veganskemu dru┼żenju.ÔÇť

Hrana je bila od nekdaj ─Źa┼í─Źena in opevana skoraj kot ljubezen do ┼żivljenja, dru┼żenja in ljudi, s katerimi si delimo trenutke ob mizi. Ker ima tudi ┼żivilska panoga svoje modne smernice, pa lahko re─Źemo, da veganski izdelki brez ┼żivalskih sestavin prihajajo vse bolj v modo tudi pri nas.

┼átevilo ljudi, ki se pribli┼żujejo veganski prehrani, strmo nara┼í─Źa. Vse ve─Źje ┼ítevilo veganov pa dokazuje, da je mogo─Źe zelo kakovostno ┼żiveti tudi z odpovedjo izdelkom, ki vsebujejo sestavine ┼żivalskega izvora. Vedno ve─Ź potro┼ínikov iz svoje prehrane izklju─Źuje mle─Źne izdelke, nekateri iz zdravstvenih, drugi iz eti─Źnih razlogov. Med njimi so tudi znane Slovenke in Slovenci, ki so se sre─Źali na tako imenovanem veganskem kosilu v gostilni AS. Saj, kot pravijo, hrana tekne veliko bolje, ─Źe jo u┼żiva┼í v prijetni dru┼żbi. Da pa je bilo kosilo res vrhunsko, je poskrbelo slovensko podjetje s ┼íe eno uspe┼íno zgodbo. V sodelovanju s svetovno znanim in ve─Źkrat nagrajenim Vegan Master Chefom Emanueleom Di Biasejem, sicer direktorjem mojstrskega konditorja VEGANOK akademije, so ustvarili produkt najvi┼íje kakovosti, veganske sire ÔÇ×SAYVE natural delights.ÔÇť

Sanje je za─Źel uresni─Źevati, ko je Emanuele, ki je sprva delal le kot direktor in prehrambeni tehnolog, postal kuharski ┼íef zdravnikov ter ljudi z zdravstvenimi problemi in iskal re┼íitve za njihove probleme. Tako je ┼żelja, ki se je porodila pred petnajstimi leti, ko je postal vegan, za─Źela lani postajati resni─Źnost prav v Ljubljani in letos se je rodilo, kot sam pravi, nekaj veli─Źastnega. Mnoge restavracije, denimo iz Italije, Rusije, Francije, Nem─Źije ga najamejo, da jim pomaga izbolj┼íati ponudbo in posledi─Źno izstopati v konkuren─Źnem boju.

ÔÇ×Za─Źelo se je s preu─Źevanjem sestavin. ┼Żivalski sir je narejen iz mleka in sirila, mi pa teh sestavin nismo hoteli. Prav tako nisem ┼żelel ustvariti “nadomestka” in posnemati, kar ┼że obstaja, ampak narediti nekaj povsem novega. ┼Żelel sem, da bi bil to izdelek z lastnim dostojanstvom, ki bo predstavljal tudi prilo┼żnost za eti─Źno izbiro potro┼ínikov.ÔÇ×

Emanuele s svojimi jedmi podira stereotip, da je veganska hrana draga in brez okusa. Ponosno pove, da se v restavracijah, kjer uvede vegansko kuhinjo, stro┼íki zmanj┼íajo za tri ─Źetrtine. ÔÇ×─îe primerjamo cene rib in mesa ali stro─Źnic in zelenjave, je ogromna razlika. Pomembno pa je, da zna┼í kuhati,ÔÇť pravi.

Z novo pridobitvijo za vse vegane in tudi tiste, ki radi preizkusijo kaj novega, smo se spoznavali na strehi znane slovenske restavracije. Program je povezovala simpati─Źna Oriana Girotto, ki ji leta ne morejo do ┼żivega tudi zato, ker se zdravo prehranjuje. Ena od najbolj priljubljenih turisti─Źnih vodnic italijanskih gostov po na┼íi prestolnici je tako pomagala tudi pri prevajanju nepogre┼íljivih nasvetov in majhnih skrivnosti velikega Veganskega Master Chefa. Zabavo je popestrila odli─Źna violinistka Alenka Semeja.

Med gosti so bil tudi ┼ítevilni drugi glasbeniki, med njimi Ditka, ki je vegetarijanka ┼że sre─Źnih 13 let, zadnja leta ┼że napol veganka. Odkar se prehanjuje druga─Źe, pravi, da se tudi bolje po─Źuti. Obo┼żuje veganske recepte, veselje do kuhanja pa je dobila, ko je spoznala, da to ni kaj dosti druga─Źe kot ustvarjati glasbo. Oboje zahteva ustvarjalnost, navdih in veliko ljubezni – tudi do ┼żivali in prav ta jo je vzpodbudila k spremembi jedilnika.

Da je privla─Źen in dodelan ne le od zunaj, ampak predvsem v okusu, pa so se lahko prepri─Źali tisti, ki so sir v vseh svojih oblikah tudi poizkusili. Ob testeninah, na pizzi, ob doma─Źem kruhu, paniranega ali pa le kot dodatek vinu. Narejen po najvi┼íjih standardih, z vsemi potrebnimi certifikati, s sestavinami ekolo┼íkega izvora. Ne vrebuje mle─Źnih izdelkov, laktoze, soje ali glutena.

Kot je povedala zastopnica podjetja Sayve, Tja┼ía Nikolovski, je bilo v izdelek vlo┼żenega veliko truda, dela in seveda intuzijazma. Sir proizvajajo v Trzinu, 90% izdelkov pa uspe┼íno izva┼żajo v sosednje dr┼żave. Pri nas ga je mogo─Źe kupiti v Maximarketu, Mercator Centru ┼ái┼íka in na spletu, a jih tudi ┼że druge trgovske verige snubijo sodelovanja. Pregre┼íno dobri in predvsem zdravi siri so pripravljeni iz ─Źi─Źerike, obogateni pa s tartufi, ─Źilijem, orehi ali ─Źrnim poprom. Harmonija za─Źimb je tako zavedla tudi najbolj strastne ljubitelje mle─Źnih izdelkov, ki so se dogodka udele┼żili predvsem zaradi dru┼żenja, domov pa od┼íli ┼íe z zadovoljnimi brbon─Źicami.

Vegansko prehranjevanje nedvomno zahteva veliko discipline in tudi ─Źasa, zato hitro postane na─Źin ┼żivljenja. Ta pa pomeni tudi skrb za okolje, so─Źloveka in druga ┼żiva bitja. S tem so se strinjali tudi eminentni gostje. Tanja Ribi─Ź, Branko ─Éuri─ç – ─Éuro, Regina, Katerina Gjorgjievska ÔÇô Kamala, Patricia Peklar (nekdanja Miss Earth) in ┼ítevilni drugi so dogodek izkoristili tudi kot opomnik pred velikon─Źnimi prazniki, ki simbolizirajo mir, toplino in so┼żitje. Bralcem sporo─Źajo, naj pomislijo tudi na naj┼íibkej┼íe ─Źlene na┼íe dru┼żbe in velikono─Źni pogrinjek obarvajo ┼żivalim prijazno.

ÔÇ×Tudi ─Źe je modna muha, ni ni─Ź slabega, ker ─Źe je moda, da se ┼żivali ne ubijajo, potem imam jaz rad tak┼íno modo.ÔÇť Branko ─Éuri─ç

You may also like