Glasbeno poletje v Bohinju: 5. koncert – Cerkev sv. Martina v Srednji vasi pri Bohinju, 9.8.2018

Eva-Nina Kozmus, flavta (Slovenija), Ru├▒a ‘t Hart, violina (Nizozemska), Jacques P├ęr├ęz, viola (Francija).

Glasbeno poletje v Bohinju: 5. koncert, Cerkev sv. Martina v Srednji vasi pri Bohinju
9.8.2018 ob 20:30 uri

Eva-Nina Kozmus (1994)) je s petimi leti pri─Źela svojo glasbeno pot v glasbeni ┼íoli Risto Savin ┼Żalec. Po ┼íolanju na glasbeni ┼íoli Celje pri prof. Mileni Lipov┼íek je leta 2010 pod njenim mentorstvom zaklju─Źila tudi Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. Istega leta je bila sprejeta na Conservatoire National Sup├ęrieur de Musique (CNSMD) de Lyon v razred prof. Philippa Bernolda, Juliena Beaudimenta, Claude Lefebvre in Gillesa Cottina, kjer je leta 2013 diplomirala in leta 2015 tudi magistrirala (pod dodatnim mentorstvom Jos├ęja-Daniela Castellona) z magistrsko nalogo na temo Aleksandrove tehnike. Leta 2015 je bila sprejeta na ┼ítudij artist diploma (solisti─Źni doktorat) na CNSMD v Lyonu, v razred Juliena Beaudimenta. Eva-Nina je prvonagrajenka mnogih dr┼żavnih in mednarodnih tekmovanj. Najodmevnej┼ía je prva nagrada na presti┼żnem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik 2010 na Dunaju. Od leta 2011 je redna gostja festivalov, kot so festival Next Generation v Bad Ragazu v ┼ávici, Bell’Arte Frankfurt RheinMain Musik, Vzhajajo─Źe zvezde v Kremlinu, Festival Messiaen v Franciji, Molyvos festival v Gr─Źiji, festival Allegro Vivo v Avstriji, festival flavtistov v Zagorju in Festival Mecklenburg Vorpommern v Nem─Źiji. Sodelovala je tudi v oddaji Stars von Morgen na televizijskem programu arte, ki jo je vodil Rolando Villaz├│n. S samostojnimi koncerti se je predstavila ┼że v mnogih evropskih dr┼żavah, v Rusiji in Ameriki. Kot ljubiteljica komorne glasbe sodeluje v razli─Źnih mednarodnih komornih zasedbah in je del slovenskega tria s Karmen Pe─Źar Koritnik (violon─Źelo) in Mojco Zlobko-Vajgl (harfa). Kot solistka je sodelovala z mnogimi orkestri (Radijski simfoni─Źni orkester iz Dunaja, Simfoni─Źni orkester iz Toleda, Simfoniki RTV Slovenija, orkester Sarajevske filharmonije, orkester Slovenske filharmonije, Simfoni─Źni orkester romunskega radija, Berlinski mladi simfoniki, Simfoni─Źni orkester iz Liechtensteina, Komorni orkester Allegro Vivo iz Avstrije, Zagreb┼íki solisti) in dirigenti, kot so Stefan Sanderling, En Shao, Toshihiro Yonezu, Cristian Orosanu, Florian Krump├Âck, Cornelius Meister, Vladimir Spivakov, Bijan Khadem-Missagh in drugi. Kot flavtistka solistka v orkestru je ┼że sodelovala z orkestri, kot so Operni orkester iz Lyona, Lyonski nacionalni simfoni─Źni orkester, Simfoni─Źni orkester Bordeaux, Nacionalni orkester Capitole de Toulouse, Operni orkester Toulon, Simfoni─Źni orkester Gran Teatre del Liceu iz Barcelone, G├╝rzenich orkester K├Âln itd. V ─Źast ji je bilo sodelovati z ve─Ź slovenskimi in tujimi skladatelji in krstno izvesti njihove skladbe. Leta 2012 je iz┼íla zbirka njej posve─Źenih skladb slovenskih skladateljev, naslovljena “Razpolo┼żenja”.

Ru├▒a ‘t Hart je pri─Źela igrati violino z dvema letoma. Z desetimi leti se je pri─Źela u─Źiti pri prof. Coosje Wijzenbeek in ┼ítudirala pri njej devet let. V tem obdobju je igrala v godalni zasedbi Fancy Fiddlers, ki so jo sestavljali ┼ítudentje prof. Coosje Wijzenbeek. Ru├▒a je bila zadnja tri leta njihova vodja, saj zasedba igra brez dirigenta. Trenutno Ru├▒a ┼ítudira pri prof. Veri Beths na Konservatoriju v Amsterdamu. Ru├▒a je sodelovala na ┼ítevilnih mojstrskih te─Źajih, med drugim na Meisterkurz Kloster, Schontal, Stringtime Niederrhein Goch, Ftan Switzerland, Apeldoorn in Internationale Musikakademie v Liechtensteinu. Izpopolnjevala se je pri priznanih profesorjih, kot so Liza Ferschtman, Ulf Wallin, Ray Chen in Philippe Graffin. Ru├▒a je zelo predana komorni glasbi. Kot ─Źlanica zasedbe Ensemble Esperanza je ┼ítipendistka International Music Academy iz Liechtensteina. Kot solistka je Ru├▒a z orkestri izvedla Mozartov koncert v A-duru in Schubertov Rondo v A-duru. Decembra 2016 je Ru├▒a prejela nagrado “Kersjes violin prize”, pomembno nagrado za mlade violiniste na Nizozemskem, ki jo podelijo vsako leto. Ru├▒a je med drugim nastopila na povabilo Janine Jansen na festivalu komorne glasbe v Utrechtu, na festivalu Grachtenfestival Amsterdam, na Fredener Musiktage v Nem─Źiji in na festivalih Next Generation in Music Connects v Bad Ragazu v ┼ávici.

Jacques P├ęr├ęz se je rodil leta 1993. Svoje glasbeno izobra┼żevanje je pri─Źel s petnajstimi leti na Konservatoriju za glasbo Jacques Thibault v Bordeaux-ju. Njegova mentorja sta bila Fr├ęd├ęrique Gastinel in Tasso Adamopoulos, harmonijo, kontrapunkt in sodobno komorno glasbo pa je ┼ítudiral pri Marie-Bernadette Charrier. Po kon─Źanem konservatoriju z odliko se je povsem posvetil glasbi. Leta 2012 je bil sprejet na Conservatoire National Sup├ęrieur de Musique de Lyon v razred porf. Fran├žoise Gn├ęri. Komorno glasbo je tam ┼ítudiral med drugim z prof. Yovanom Markovitch-em (Ysaye quartet), porf. Agn├Ęs Sulem (Rosamonde Quartet) in porf. Zoltanom Tothom (Ravel Quartet). Jacques se je izpopolnjeval na ┼ítevilnih masterclassih s priznanimi pedagogi, kot so Bruno Pasquier, Hariolf Schlichtig, Hartmut Rohde, Tasso Adamopoulos, Garth Knox, Tatjana Mazurenko, Barbara Westphal in Bryan Bacon. S ┼ítipendijo fundacije M├ęc├ęnat Musical Soci├ęt├ę G├ęn├ęrale se je leta 2015 odpravil na ┼ítudij na Univerzo v Montr├ęal v Kanadi (prof. Jutta Puchhammer). Leta 2016 je bil v okviru programa Erasmus za en semester povabljen v razred prof. Hariolfa Schlichtiga na Hochschule f├╝r Musik und Theater v M├╝nchen. Jacques P├ęr├ęz igra na violo Philippe Mahu, ki je prejela zlato medaljo v Mittenwaldu leta 2010. In┼ítrument mu je posodila fundacija M├ęc├ęnat Musical Soci├ęt├ę G├ęn├ęrale. Leta 2017 je diplomiral na Conservatoire National Sup├ęrieur de Musique de Lyon.

You may also like